A legjobb prosztata tabletta – hogyan kezeljük a prosztata problémákat

0

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása sok mindenkit érint a 45 év feletti férfiak körében. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta vizelési panaszok sokak életét megkeserítik. És bár a prosztata egészsége rendkívül fontos, egyelőre nincs arra vonatkozó biztos információ, hogy hogyan lehet megelőzni a problémákat. Vannak azonban lehetőségek arra, hogy mit kell tenni a prosztata megfelelő működésének fenntartásához még akkor is, ha már jelentkeztek a prosztata megnagyobbodás első tünetei.

A kezelések történhetnek természetes módon, illetve gyógyszerekkel. Ez utóbbiak is lehetnek természetes, növényi eredetű összetevőket tartalmazó termékek, illetve antibiotikumok amelyeket már komolyabb prosztata problémák esetén kell használni, és amelyet már orvosi javaslatra írnak elő.

Az alábbiakban megnézzük, hogy mik is pontosan azok a tünetek, amelyek esetén prosztata problémákra kell gyanakodni, és amely esetekben javasolt valamilyen kezelés elkezdése. Emellett bemutatjuk az egyes kezelési lehetőségeket, illetve azt, hogy milyen készítmény lehet hatásos a prosztata megnagyobbodás és prosztatagyulladás kezelésében.

Mi is az a prosztata?

Mi is az a prosztataA prosztata egy kis mirigy a férfiak szervezetében, amely a kismedencében, közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el. Izom- és mirigyszövet kombinációját tartalmazza. A mirigyszövet olyan anyagokat bocsát ki, mint például hormonok és enzimek.

A prosztata nem nélkülözhetetlen az élethez, de különböző funkciókat lát el, többek között fontos szerepet játszik a reprodukcióban. Például folyadékot szolgáltat, amely a spermiumokkal és más mirigyekből származó folyadékokkal keveredve ondót képez. A prosztata izmai szex közben a folyadékot és a spermiumot a húgycsőbe nyomják.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei

A megnagyobbodott prosztata a férfiaknál idősebb korukban a vizelési problémák leggyakoribb oka. A tünetek sokszor már 45 éves kor felett jelentkeznek, és a következők lehetnek:

 • Gyenge vizeletsugár.
 • Úgy érezhetjük, hogy a húgyhólyag nem ürül ki teljesen.
 • Nehézségek a vizeletürítés megkezdésében.
 • Csöpögő vizelet a vizelés befejezése után.
 • Gyakrabban kell vizelnie, különösen jellemző az éjszakai vizelési inger.
 • Hirtelen vizelési inger – néha előfordulhat, hogy még azelőtt vizeletet ürít, mielőtt a WC-hez érne.

Kezelési lehetőségek

Mivel a prosztata megnagyobbodás nem gyógyítható, a kezelés a tünetek csökkentésére kell, hogy összpontosítson. A kezelés alapját az adja, hogy mennyire súlyosak a tünetek, mennyire zavarják a beteget, és vannak-e szövődmények. Minél zavaróbbak a tünetek, annál agresszívebb kezelést kell alkalmazni.

A prosztata megnagyobbodásra többféle kezelési mód lehetséges. Gyakori, hogy már a természetes módszerek is segítenek a megoldásban, de az biztos, hogy ezen módszerek alkalmazása mindenképpen hozzájárul a tünetek enyhítéséhez. A természetes, az életmódban eszközölt változtatások csak abban az esetben hatásosak, ha a tünetek enyhék.

Ha ezek nem segítenek, akkor próbálkozhatunk étrend kiegészítők használatával. Ezek a növény eredetű összetevőket tartalmazó készítmények hozzájárulhatnak a prosztata megfelelő működésének fenntartásához.

Ha pedig a tünetek súlyosabbak, akkor kérhetjük orvosunk segítségét. Az általa felírt gyógyszerek hatékony segítséget nyújthatnak a súlyos tünetek enyhítésében. Az olyan szövődményeket pedig, mint a folyamatos vizelési zavar, húgyúti fertőzések, hólyagkövek, vesekárosodás vagy folyamatos vér a vizeletben, műtéttel kell kezelni. Műtétre akkor is szükség lehet, ha a tüneteken más kezelésekkel nem lehetett segíteni, és általában csak szélsőséges esetben használják ezt a módszert.

Életmód változtatások a prosztatagyulladás kezelésére

Ez olyan életmódbeli, illetve szokásbeli változtatásokat takar, amely egyrészt a tünetek közvetlen enyhítésére szolgálnak, másrészt pedig közvetett módon segíthetnek a kellemetlen állapot csökkentésében.

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan lehetséges eszközt, amelyek segíthetnek a tünetek csökkentésében hosszabb és rövidebb távon is.

Ezek közé tartoznak:

 • A vizelet ürítése, amint késztetést érez rá valaki.
 • Akkor is látogassuk meg a mosdót, ha nem érzünk késztetést a vizelésre, hiszen ez segíthet a későbbi kellemetlen érzés megszüntetésében.
 • Kerüljük a vény nélkül kapható antihisztamin készítményeket, hiszen ezeknek olyan hatása lehet, amelyek megnehezíthetik a húgyhólyag kiürítését.
 • Kerülje a koffein és az alkohol fogyasztását, különösen az esti étkezéseket követő órákban. Ezeknek ugyanis vizelethajtó hatása van, és növelhetik a vizelési inger érzését, amely kellemetlen lehet az éjszakai órákban.
 • Csökkentsük a stresszt az életünkben. Ha sokat idegeskedünk, az ugyanis növelheti a vizelés gyakoriságát, amely a megnagyobbodott prosztata esetén kellemetlen lehet.
 • Kevesen tudják, de a mozgáshiány is csökkentheti a tüneteket, így a rendszeres sportolás is segíthet.
 • A Kegel-gyakorlatok megtanulása és gyakorlása a medenceizmok erősítése érdekében.
 • Megfelelő étrend alkalmazása is fontos lehet. A táplálkozás ugyanis nagymértékben befolyásolja a vizelet gyakoriságát és mennyiségét, így ezzel is csökkenthetők a tünetek.

Gyógyszeres kezelés

Ha az életmódbeli változtatások nem képesek kontrollálni a tüneteket, a gyógyszerek is szóba jöhetnek. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a már alkalmazott gyógyszereiről vagy gyógynövényes gyógymódjairól, ha azok kölcsönhatásba lépnének a megnagyobbodott prosztata kezelésére szolgáló gyógyszerekkel. Ezeket a gyógyszereket minden esetben orvossal konzultálva kell kiválasztani.

A legjobb prosztata tabletta kiválasztása

A legjobb prosztata tabletta kiválasztásaHa valaki prosztata kapszula segítségével szeretné megoldani a problémákat, akkor ebben az esetben választhatja növényi eredetű összetevőket tartalmazó készítményeket. Az, hogy az egyes termékek milyen márkanév alatt érhetők el, mindig változik. Ami fontos, hogy nézzük meg mit tartalmaz. Ezek a termékek általában vény nélkül kaphatók. Ha pedig ezek sem segítenek, akkor kérhetjük orvos segítségét, aki vényköteles gyógyszerek felírásával segíthet az állapot kezelésében.

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan összetevőt, amelyek hatóanyagai hatásosnak bizonyultak a kellemetlen tünetek enyhítésében.

Kisvirágú füzike

A kisvirágú füzike egy Európában hagyományosan termesztett, finom rózsaszín virágokkal rendelkező évelő gyógynövény, amelyet gyakran alkalmaznak a prosztata problémák kezelésében. A gyógynövényszakértők a kisvirágú füzikét a prosztata tonikjaként ajánlják, és a prosztata minden rendellenességére használják, beleértve a prosztatagyulladást a prosztata megnagyobbodását és a prosztatarákot. Sőt, az alsó húgyúti rendszer esetén tisztító hatással is rendelkezik.

A kisvirágú füzike vizelethajtóként, gyulladáscsökkentőként és magas antioxidáns aktivitással rendelkezik. A kisvirágú füzike egy B-szitoszterol nevű növényi szterint tartalmaz, amely a fűrészpálmában is megtalálható. A fűrészpálmához hasonlóan a kisvirágú fűz megakadályozza a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) történő átalakulását. Ez azért fontos, mert a DHT a tesztoszteron egy erős, stimuláló formája, amely túl magas szintje esetén prosztatamegnagyobbodást vagy rákot okozhat.

Szabalpálma kivonat

A szabalpálma, amely fűrészpálma néven is ismert, az Egyesült Államok délkeleti részén őshonos pálma fajta. Ennek a növénynek a kivonata népszerű gyógynövény-kiegészítő a prosztata megnagyobbodás A fűrészpálma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. növényi kivonat valószínűleg azért fejti ki ezt a hatást, mert gátolja a DHT termelését, egy olyan hormonét, amely szerepet játszhat a prosztata növekedésében. A fűrészpálmát emellett a prosztataműtétek szövődményeinek megelőzésére és más prosztata betegségek kezelésére is használják

Tökmagolaj

A tökmagolaj, mind a tökmagolaj és a fűrészpálmaolaj kombinációja javíthatja a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteit. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tökmag olaja és a fűrészpálmaolaj remek választás a prosztata megnagyobbodás biztonságos és hatékony alternatív kezelésére. Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a tökmagolaj képes blokkolni a prosztata bizonyos típusú növekedését.

Csalángyökér

A csalángyökeret Európában széles körben használják a prosztata megnagyobbodás kezelésére. Az embereken végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy a csalán más gyógynövényekkel (különösen a fűrészpálmával) kombinálva hatékonyan enyhítheti az olyan tüneteket, mint a csökkent vizeletáramlás, a hólyag nem teljes kiürülése, a vizelés utáni csöpögés és az állandó vizelési inger. Ezeket a tüneteket a megnagyobbodott prosztata okozza, amely nyomja a húgycsövet. Egyes tanulmányok szerint a csalán a prosztata megnagyobbodás kezelésére gyakran felírt gyógyszerekhez hasonlóan lassítja bizonyos prosztata-sejtek növekedését. Ezen gyógyszerekkel ellentétben azonban a gyógynövény nem csökkenti a prosztata méretét.

Cink

Az ösztrogén gátolja a cink felvételét a belekben. Ahogy az életkor előrehaladtával nő az ösztrogénszint, úgy csökken a cinkfelvétel. A kutatások szerint a krónikus cinkhiány növelheti a prosztata megnagyobbodás és a prosztatarák valószínűségét az 45 év feletti férfiak körében.

A cinkkiegészítők szedése vagy a cink étrendi bevitelének növelése csökkentheti a cinkhiány kockázatát. Természetesen a megfelelő étrend is szükséges ahhoz, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be cinkből a szervezetünkbe. A baromfi, a tenger gyümölcsei, valamint számos mag és dióféle, például a szezám- és tökmag cinket tartalmaz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here