A nélkülözhetetlen E-vitamin hatása – szívműködést segítő étrendkiegészítő, vitaminok, olaj, kapszula, ára

0

Az E-vitamin antioxidáns, amely zsírban oldódó vitamin. Nagyon sokoldalú vitamin. Segíthet védeni a sejteket a károsodástól. Ez az alapvető tápanyag sok élelmiszerben természetesen előfordul. Étrend-kiegészítőként is kapható. Időnként feldolgozott élelmiszerek összetevőjének listáján is megtalálható. Az E-vitamin zsírokban oldódik. Ez azt jelenti, hogy a test tárolja, és szükség szerint használja.

Az E-vitamin kifejezés nyolc különféle vegyületet foglal magába. Nyolc különböző formáját ismerjük: alfa béta -, gamma- és delta-tokoferol; illetve alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol. Az alfa- tokoferol a legaktívabb az emberi szervezetben. Cikkünkben bemutatjuk az E-vitamint, milyen hatása van, miben található, hogyan fogyasztható és még rengeteg vele kapcsolatosan érdemes tudnivalót.

Milyen vitaminok szükségesek a szervezet számára? – e-vitamin sokoldalúsága, hatása

Már említettük, hogy az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidáns hatás azt jelenti, hogy az E-vitamin védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól. Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat.

Akkor alakul ki probléma, ha túl sok szabad gyök képződik, a szervezet nem képes hatástalanítani őket. Szabad gyökök szabadulnak fel például az állandó stressz és a rendszeres testmozgás. Ekkor az e-vitamin segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket, így védi azt. Ez a vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. Védi a szívet, ugyanis szabadgyök-fogó hatására védi a szív koszorúereit a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés.

Az E-vitamin többféleképpen segíti a sejtregenerálódást. Antioxidánsként segít eltüntetni az oxigénfelhasználásból eredő melléktermékeket, amelyek gátolják a regenerálódást. Hatása nagyon sokoldalú. A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják. Fontos szerepe van a látásélesség romlásának megelőzésében, védelmet nyújt az érelmeszesedést ellen. Késlelteti a kifáradást és növeli az izmok teljesítményét.

Erősíti az immunrendszert, erősíti a bőrt és a hajszálak felépítését. Ez még mindig nem a vége! Csökkenti a vérnyomást, több oxigént juttat a szervezetbe.

Milyen formában kapható az e-vitamin és mennyi az ára? – szívműködést segítő étrendkiegészítő kapszula, olaj

Az E-vitamin bevitele szerencsére egyszerű, hiszen rengeteg ételben található, ezáltal természetes úton juthatunk hozzá. Legfontosabb Evitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges..

Az E-vitamin hiány főként neurológiai zavarokat, betegségeket okoz. Ilyenkor immunműködés csökkenés, idegfájdalmak, izomműködési zavarok jelentkeznek. Érdemes tudni, hogy a főzéssel és a hosszan tartó tárolással a tápanyagok elveszítik az E vitamin tartalmuk egy részét. A zsírszövetek és a máj raktározza el, viszont zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő. Ha természetes úton nem jutna hozzá elegendő E-vitaminhoz, akkor van arra lehetőség, hogy étrendkiegészítők szedésével pótolja ezt. Gyakran más szükséges vitaminok is megjelennek az e vitamin mellett. Ez mind segíti a szervezetet, védi a károsodástól napi szedés esetén. Hatása látványos lesz napi szedés esetén nagyon hamar.

Csökkenti a bőr öregedését, védi a sejtek szükséges egészséges állapotát. Az e vitamin olaj és e vitamin kapszula formában található meg a boltokban. Az e-vitamin erejetökéletese működik olaj és kapszula formában is. Az e-vitamin olaj ára sok szemponttól függ, javasoljuk, hogy konzultáljon az eladóval vagy orvosával és minden szükséges információ tudatában lesz. Sejtek szintjén javítja az állapotot, továbbá az e vitamin hatása a hormonokra nem jellemző. A szívműködést segítő étrendkiegészítő vitaminok is tartalmaznak e-vitamint. Érdemes tudni, hogy a táplálékkiegészítőknél a „d” utal a naturális formára, míg a „dl” a szintetikus formát jelöli.

Minden terméknek megvan a saját szedési ütemterve. Ez az e vitaminra is igaz. Vitaminhiány esetén 100-300 mg-ot ajánlott szedni belőle.

Az e-vitamin napi szükséglete a következő:

  • csecsemő (0-6 hó): 4 mg/nap
  • (7-12 hó): 5 mg/nap
  • gyermek (1-3 év): 6 mg/nap
  • (4-8 év): 7 mg/nap
  • (9-13 év): 11 mg/nap
  • serdülő, felnőtt (14 év felett): 15 mg/nap

Szerencsére a túladagolása nem jellemző, hiszen nem tartozik a nagy adagban mérgező vegyületek közé. Bár a zsírszövetek és a máj tárolja a felesleget, a széklettel folyamatosan ürül a szervezetből. Az emberek szervezete nem egyforma. Ennek eredménye, hogy furcsa tünetek jelentkezhetnek, mint például kettős látás, fejfájás, emésztőrendszeri probléma, izomgyengeség, fáradékonyság. Ezek mind összefüggésbe hozhatók, ha túl nagy mennyiségben került az e-vitamin elfogyasztásra. Javasoljuk, hogy figyelje a teste jelzéseit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here