Hogyan bánjunk el a fejfájással?

0

Gyakran zavarja meg napjait a fejfájás? Vagy csak alkalmanként, de olyankor az egész napja rámegy? A fejfájás miatt rengeteg időt veszíthet értékes óráiból. Tudta, hogy az emberek nagy többségének akad gondja a rendszeres vagy néhai fejfájással? Esetenként nem csak a fejfájás zaklat, hanem kísérő tünetek is jelentkezhetnek. A fejfájásnak különböző fajtái vannak. Mindegyiknek van háttér oka és ha felismeri az okot, akkor van lehetőség a kellemetlen, kínzó fejgörcs megszüntetésére. A fejfájás nem kellemes dolog, időről időre minden embernél jelentkezik, amennyiben ha rendszeressé válik, akkor rendkívül kellemetlen is lehet. Megismerheti a fejfájás típusait, okait és még számos információt, ami segíthet a tünetek megszüntetésében.

Ismerje meg a fejfájás típusokat

Élete során már biztosan megzavarta a fejében jelentkező fájdalom. A fejfájást elsősorban primer és szekunder csoportokra lehet felosztani, azaz elsődleges és másodlagos kategória létezik. Ezt követően további kategóriák vannak. A primer fejfájásnál, mint például a migrén, nincsen nyilvánvaló fizikai oka, tehát a fejfájás nem egy másik betegség tünete. Azonban a szekunder fejfájás betegség, másnaposság, agyhártyagyulladás vagy fejsérülés oka. A fejfájás típusát szükséges felismerni, hiszen a primer fájdalom más kezelést igényel, mint a szekunder fejfájások. Ezt követően a fejfájást további négy fő típusa van. Az első helyen a tenziós fejfájás áll. Ez a leggyakoribb fejfájás, tízből nyolc embert érint. Ez olyan érzést ad, mintha a koponyája körül szorító tárgy lenne. Ez egy egyenletes fájdalom. Hogy mi váltja ki a tenziós fejfájás jelentkezését? Stressz, helytelen testtartás, A tenziós fejfájás a nyak és a fej érzékeny izmaiból ered. A feszült és fáradt a nyakizmok erős fájdalmat sugároznak ki a fejbe.

A második helyen a migrénes fejfájás áll. Ennek a fajtának a tünetei lüktető fájdalommal jár a fej egyik oldalán. További tünetként jelentkezhet hányinger, látászavar, fényérzékenység. Azt sajnos nem lehet tudni pontosan, hogy a migrén milyen okokból kifolyólag alakul ki. Akár bizonyos ételek és hormonális változások eredményeként jelentkezik. Az utolsó előtti helyen a cluster fejfájás okait mutatjuk be. A cluster jelentése: csoportos. Azért kapta ezt a nevet, mivel a fájdalom minden előjel nélkül csoportosan jelentkezik erős fájdalom. Több héten keresztül, naponta gyakori esetenként jelentkezhet féloldali, szemkörnyéki és a homlokot érintő fájdalom rohamok. A roham oka hátterében sokszor a mértéktelen alkoholfogyasztás, bizonyos ételek fogyasztása és a stressz okozza. Szerencsére ez egy nagyon ritka fajtája a fejfájásnak, a láncdohányos férfi esetben gyakoribb. És végül elérkeztünk az utolsó típushoz, amely az arcüreggyulladással járó fejfájás. Ez egy tompa fejfájás, lüktető fejfájást okoz az arcon és a fej elülső területén. Nyomó érzés jelentkezik a koponyán, a szem körül, az orrnál és a homlokon. Hirtelen mozdulatoknál és például lehajolásnál a fájdalom gyakran megerősödik. Gyakran jelenik meg ez a fájdalom allergia, szénanátha okán. Ez a felsorolt négy fajta fejfájás típus mind az elsődleges, primer kategóriába tartozik.

A szekunder kategóriába vannak azok a fejfájások, amelyeket egy meghúzódó betegség vált ki. Ilyen lehet a magas vérnyomás, gyógyszerek mellékhatása, agyrázkódás, szén-monoxid mérgezés, influenza és kevés vízfogyasztás. De jelentkezhet másodlagos fejfájás olyan okok miatt mint, a másnaposság, a hideg hőmérséklet vagy külső nyomás hatására, például hajviselet, szoros sapka vagy sisak viselése. Amennyiben bármely panasz fellép, javasolt a vizsgálat elvégzésé, így a lehetséges a későbbi problémákat elkerülni. Néhány parazita fajta képes fejfájást okozni. Ilyen esetekben javasolt a parazita eltávolító kiegészítő fogyasztása.

Fejfájással milyen orvoshoz forduljak?

Elsődleges cél, hogy minél hamarabb csökkentse a fejfájást. Ha gyakori panaszokkal szenved és szeretné megtudni a fájdalom eredetét, akkor a neurológus szakorvoshoz szükséges fordulni. Rendszerint a neurológiai vizsgálatok során pontos kórképet állítanak fel, így megkezdődhet a beteg akut problémájának kezelése. Szerencsére számos módon kezelhető a fejfájás. Önálló módon a stressz csökkentésével nagy lépést tehet a gyógyulás érdekében. Továbbá gyógyszer segítségével csillapíthatja gyorsan a fájdalmat. A fájdalomcsillapító kapható gyógyszertárakban. Ez gyors kezelés otthon, azonban ha a tünetek nem múlnak, például migrén esetén, akkor javasolt orvoshoz fordulni. Ha paraziták a fájdalom kiváltó okai, akkor javasolt a paraziták elleni küzdelmet támogató kiegészítés megkezdése, így hatásosan szabadul meg a parazitáktól és a fejfájástól is.

Miért ébredek fejfájással?

Már reggel fájós fejjel ébred? A reggel meghatározza az egész napot, a kellemetlen migrénes fejfájás jelentkezése roppant egyszerűen tudja elrontani a nap többi részét. Tudta, hogy a kevés alvás és a túl sok alvás is vezethet fejfájáshoz? Érdemes odafigyelni, hogy a 7-8 órányi alvás pontosan elégséges. A depresszió, szorongás, fogcsikorgatás mind okozhatja, ha hasogató fájdalommal ébred reggel. A másnaposság okozta fejfájás esetében Az alkohol fogyasztás dehidratációt okoz, így egy átbulizott éjszaka után nem meglepő ha hasító fájdalommal ébred a fejében.

Ennek eredménye, hogy az agyi vérkeringés lelassul a dehidratáció okán. A reggeli fejfájás megszüntetésének érdekében, fogyasszon elegendő folyadékot, aludjon eleget, sportoljon rendszeresen és csökkentse a napi stresszt. Amennyiben ezek a tényezők csökkentése után sem mutatkozik változás, akkor kérjük forduljon orvosához.

Fejfájás helye és okai

Az orvosok abban az esetben tudnak hatásos kezelést javasolni, ha pontosan tudják milyen típusú betegséggel állnak szemben. A diagnosztikai vizsgálatok része, hogy az orvos kérdéseket tesz fel, amelyek elősegítik a fejfájása gyorsabb azonosítását, ezáltal megkezdhető a kezelés a gyógyulás érdekében. Bizonyos fejfájás típusa könnyedén felismerhető, ha pontosan leírja hol és milyen fájdalmat érez, milyen gyakran. A migrén és tenziós fejfájás esetén csak a kérdések megválaszolásával lehetséges felfedezni a problémát. Továbbá néhány tünetnél különféle vizsgálatokkal lehet megállapítani a diagnózist. Ilyen vizsgálat lehet a vérvizsgálat vagy röntgenvizsgálat. A legfontosabb, hogy kiderüljön, milyen okból áll fenn a fájdalom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here