Mi ez és hogyan lehet felgyorsítani az anyagcserét

0

Bár a legtöbb ember az anyagcserét a súlycsökkenéshez köti, valójában minden olyan kémiai és fizikai folyamatra vonatkozik, amelyek a testben energiát fogyasztanak. Az anyagcseréje lehetővé teszi az ember számára, hogy képes legyen a légzési folyamatokra, a keringésre, az emésztésre, a gondolkodásra, többek között az idegrendszerre reagáljon az ingerekre, és ez azért érhető el, mert az általunk fogyasztott ételt üzemanyagvá alakítja. a test. Ezért fontos, hogy vigyázzon magunkra, és ne engedje be az ezzel a folyamattal kapcsolatos betegségeket.

Mi ez és hogyan működik az anyagcsere?

A metabolizmus egy kémiai reakciók sorozata, amelynek során az élőlények táplálkozási elemeket és az élethez szükséges energiamennyiségeket szereznek. Ez a folyamat a sejtekben zajlik le, ahol az enzimek végrehajtják ezeket a kémiai reakciókat; Az anyagcseréért felelős az egészséghez szükséges tápanyagok elhagyása a testben és az olyan anyagok megsemmisítése, amelyeket mérgezőnek tekint. Ez két szakaszból áll: katabolizmus és anabolizmus.

A katabolizmus felelős az energia felszabadításáért a tápanyagokban lévő kémiai kötések megszakításával, azaz az összetett molekulák egyszerűbbé alakításával, ATP-energiával. Másrészt az anabolizmus olyan konstruktív folyamatokat eredményez, amelyek kémiai energiát fogyasztanak, és így bonyolultabb molekulákat termelnek, és így a test fehérjéit, zsírsavait, lipideit, poliszacharidjait és nukleinsavakat biztosítják. Összefoglalva: ez a folyamat a glükóz oxidációját és bomlását idézi elő, amelyet az élelmiszer szerves anyagából extrahálnak.

Mi a metabolizmus funkciója?

Ez elengedhetetlen az élethez, mivel felelõs az aminosavak és az energia elõállításáért fehérjékbõl, zsírokból és szénhidrátokból az összes testszövet és szerv szállításához. Ez azt is lehetővé teszi számunkra, hogy lélegezzünk, mert ennek a folyamatnak köszönhetően a vér a szén-dioxidot a tüdőbe szállítja, ahol kilégzik. Figyelembe kell venni az alapvető anyagcserét, azaz a minimális energiamennyiséget, hogy a test összes sejtje megfelelően működjön, és a tápanyagok hiánya miatt ne merüljen fel egészségügyi probléma. Az alapanyagcsere személyenként változhat, nem egy 25 éves férfi alapvető metabolizmusa, mint egy 40 éves nő esetében. Mindig tartsa szem előtt, hogy mekkora mennyiségű energia szükséges a sejtjeinek, mivel az ezzel a folyamattal összefüggő betegség erős egészségügyi szövődményeket okoz.

Hogyan szabályozható az anyagcsere?

Az anyagcserét a kiegyensúlyozott étrend, az egészséges súly és a rendszeres testmozgás rutinja szabályozza, mivel csak a test üzemanyagát fogyasztjuk, ami a folyamat működését lehetővé teszi, vagy sem. Számos betegség származhat az anyagcseréből, akkor hagyjuk belőlük néhányat, hogy ismeri őket, és szükség esetén orvoshoz forduljon.

  • Galaktoszémia: olyan rendellenesség, amelyben a laktóz fő cukorja nem bontható le
  • Hyperthyreosis: a pajzsmirigy túlzott tiroxintermelése. Több tünet mellett súlycsökkenést, magas vérnyomást okoz.
  • Hypothyreosis: a pajzsmirigyben nem termelődik tiroxin, amely többek között megnövekedett testzsírt, csökkent pulzusszámot, székrekedést okoz.
  • Cukorbetegség: a cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a testben felesleges glükózszint mutatkozik, és inzulinrezisztenciát generál

Milyen az anyagcsere összefoglalóan?

Ez a test legfontosabb folyamata, amely lehetővé teszi számunkra, hogy éljünk és optimális egészséggel rendelkezzünk. Sokszor arról beszéltünk, hogy miként lehet felgyorsítani az anyagcserét, az az igazság, hogy az étel az első számú alkotóelem, hogy képes legyen a test optimális működésére, és ne szenvedjen a fent említett betegségek egyikén sem. Igaz, hogy ha elhízásban vagy túlsúlyban szenved, hajlamos arra, hogy komplikációt szenvedjen az anyagcserének felgyorsítása terén.

Ha nehézségi problémái vannak, ne felejtse el gyakorolni, kiegyensúlyozott étrenddel járjon, és kiegészítse jó minőségű fogyókúra termékekkel és a szakemberek ajánlása szerint. A piacon sok olyan kiegészítő van, amelyek felgyorsítják az anyagcserét, azonban mindig ellenőrizze, ki szállítja ezeket a kiegészítőket, és ellenőrizze, hogy az összetevők természetes eredetűek-e, így nem lesz problémája.

Változtassa meg életmódját, végezzen olyan gyakorlatokat, ahol az izmok dolgoznak, mivel ezek több energiát igényelnek, és az anyagcserét optimális körülmények között tartják. Vigyázzon minden ételére, távol maradjon a telített zsíroktól, cukroktól, kenyerektől, süteményektől és mindentől, amely olyan összetevőkkel rendelkezik, amelyeket még ki sem tud mondani, mivel ezek az okai az anyagcseréhez és a túlzott súlygyarapodáshoz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here