A csalán, kamilla talán a két legismertebb és leghatásosabb gyógynövény

0

Rengeteg gyógynövényt ismer a jelenlegi homeopátia és orvostudomány, de ezek között vannak mindenki által ismert és évszázadok óta bizonyított hatással rendelkező növények is. Ilyen például a kamilla is, amelyet már nagymamáink is használtak nagyjából szinte mindenféle panaszra.

Legtöbb jótékony hatással bíró gyógynövényünk a kamilla

A kamilla jótékony hatásai már évszázadok óta ismertek Magyarországon is, a gyógyászatban frissen és szárított formában is alkalmazzák, főleg bizonyított gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató hatásai miatt, de gyomor-, bél-, hólyag- és epezavarok ellen is hasznos a használata . Sőt, a prosztata kezelő termékek többsége is rendelkezik kamilla összetevővel, hiszen ez a növény és a csalán is olyan kiegészítők, amelyek kiküszöbölik a prosztatát érintő gyulladásokat. Sajnálatos módon azonban a mai napig kevesen tudják, hogy a kamilla a fentebb taglalt néhány probléma mellett rengeteg egyéb panaszra és betegségre nyújt segítséget, példának okáért egy kamillatea még a feszültséget is oldja, javítja a közérzetünket és még a fürdővizünkbe is tehetünk belőle, hogy kevésbé legyünk feszültek néhány percig tartó gőzölés után. A virág kivonata vagy a szárított növény olyan súlyos problémák esetén is segítség lehet, mint a gyomorfekély, hiszen nyugtatja a gyomrot, de az irritábilis bélszindróma tüneteit is enyhíti akár egy tea elfogyasztásával is. Ha pedig nem szeretjük a teát, keverhetünk a friss virágból a salátánkba is.

Néhány további jótékony hatást azért kell felsorolni még, mert ezek tényleg egyáltalán nem ismertek, meg aztán minden egyes ilyen írással hozzájárulhatunk a gyógynövények népszerűsítéséhez. Fentebb már volt szó a fürdésről, a hajunkkal fennálló problémák esetén is használhatunk kamillát, hiszen ha néhány percig a hajunkon hagyunk kamillatea kivonatot, akkor szebb, egészségesebb és fényesebb tincseink lesznek. Majd érzékeljük a további jó hatásokat is, hiszen a gyulladáscsökkentő hatásnak köszönhetően a bőrproblémákban is segít, a kamillakivonatos krémek a száraz bőrre és az ekcémára is megoldást kínálnak.

Nem túlzás tehát mindenre jó gyógynövénynek nevezni, amely különösen kisgyermekek számára ajánlott. Elsődleges felhasználási területe az emésztő- és kiválasztórendszer, de szinte az összes gyulladásnál használhatjuk roppant erős hatású kivonatait vagy éppen szárított virágait. Mivel jó hatása van az emésztőrendszerre, vele könnyebb a székelés is, de nem hajtja meg az embert, sőt kamillakenőccsel még az aranyeret is lehet gyógyítani. Sokan nem tudják, de közvetlenül sebgyógyításra is használható, aktivizálja az immunrendszert mert bizonyítottan serkenti a B-limfociták és makrofágok aktivitását.

Hasonlóan rengeteg jótékony hatása van a csalánnak is

Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövény a csalán, amely egész Európában és Magyarországon is elterjedt és nagyon népszerű a homeopátiás készítmények között, hiszen évszázadok használják ízületi betegségek kezelésére, segíti a vér tisztulását, a vizelethajtást, így szinte minden gyógynövényes teakeverékben megtalálható és tényleg érdemes naponta használni. A kamillához hasonlóan a haj erősítése érdekében lehet és kell is használni, csökkenti a hajhullást, erősíti a gyökereket és a fejbőr egészségét is javítja.

Napjainkban igen elterjedt a használata méregtelenítés során, a testbe került méreganyagok ellen, hiszen az egyik legerősebb vértisztító növényről beszélünk, amely feloldja az anyagcsere után maradt salakanyagokat, hogy könnyen eltávolíthatóak legyenek majd a szervezetből és ezzel párhuzamosan a vesét is fokozott vízkiválasztásra serkenti. Ennek köszönhetően az egész emésztőcsatornát és a kiválasztó rendszert tisztítja, fokozza az immunrendszer működését. Meg emellett ki kell emelni, hogy a benne rejlő hatóanyagok miatt természetgyógyászok fokozottan ajánlják használatát vese- vagy hólyagkőképződésre hajlamosak számára, hiszen a gyakori csalántea fogyasztás segítségével időben kiválasztódik a kőképződést okozó homok. Nem elhanyagolandó, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot (például vasat) is tartalmaz, tehát egy tea már komoly segítség a szervezetünk számára. Meg kell említeni azonban, hogy a csalántea esetén a túl nagy mennyiségű fogyasztás akár allergiás tüneteket is okozhat, bár a nagy mennyiség itt 12 g feletti napi bevitelt vagy 3-5 csészénél több teát jelent.

Ami nem egy elhanyagolható tényező az az, hogy a csalán minden része hasznosítható, így rengeteg problémára, rengeteg elérhető készítmény van a piacon és egyáltalán nem kell ezektől tartanunk, hiszen a csalán hatása évezredek óta ismert és bizonyított. Ez a gyógynövény A-, B-, C-, K- és U-vitamint is tartalmaz, ez utóbbi azért is különleges mert az ulcus latin szóból kapta a nevét, ami fekélyt jelent, hiszen a csalánt régóta használják fekély vagy egyéb gyomorproblémák kezelésére is. Csökkent immunitás, fáradékonyság vagy megterhelőbb időszakok után érdemes majd csalánkúrát végezni, hiszen általános erősítő hatása van. Teáját roppant egyszerű elkészíteni, 3 deciliter forró vízzel 1 evőkanál csalánteafüvet kell keverni, majd 15-20 perc múlva leszűrni, amit aztán kortyolgatva kell elfogyasztani. Kiváló megelőzés hidegebb, influenzás időszakokban és minden, immunrendszert megterhelő hatás esetén.

Téli időszakban amúgy is fokozottan ajánlott férfiaknak a csalántartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztani, hiszen nagyon jó hatása van a prosztatára, enyhíti a prosztatamegnagyobbodással összefüggő kellemetlen tüneteket és mivel húgyúti fertőzésekkel együtt megjelenő tünetek enyhítésére és megelőzésére is jó, hölgyek és urak egyaránt ihatnak csalánteát napi több alkalommal, főként a kint, hideg, nyirkos környezetben töltött időszakok előtt vagy ha éppen sokat kell állni a hidegben, esőben stb.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here