Természetes vérnyomáscsökkentő szerek – hogyan válasszuk ki őket?

0


Magas vérnyomás esetén mindenképpen szükség van vérnyomáscsökkentő gyógyszerek használatára. Hiszen csak ezekkel lehet megakadályozni a betegség súlyosabbá válását és a szövődmények kialakulását. Ez azért is fontos, mivel a magas vérnyomás számos súlyos szív és érrendszeri betegség kiváltó oka lehet.

A cikkünkben található információk segítenek eligazodni abban, hogy milyen gyógyszereket írhatnak fel a betegség kezelésére. Megmutatunk néhány olyan életmód tippet is, amelyek szintén segíthetnek a vérnyomás kordában tartásában. Sőt, azt is bemutatjuk, hogy melyek azok a gyógynövények, amelyek szintén hatással lehetnek a vérnyomásra. De arról is szó lesz, hogy mire kell figyelni akkor, ha valaki étrend kiegészítőket szeretne alkalmazni a magas vérnyomás kezelése során.

Kérjük vegye figyelembe azt, hogy magas vérnyomás esetén mindig orvoshoz kell fordulni, aki segít a megfelelő terápia kiválasztásában. A lentebb olvasható információk tájékoztató jellegűek. Ha pedig bármilyen természetes kiegészítő kezelést vagy étrend kiegészítőt szeretne használni, akkor a kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze kezelőorvosát gyógyszerészét. Ők segíthetnek abban, hogy a választott kiegészítő kezelés mennyire lesz hatásos az ön esetében.

A béta blokkolók szerepe

Ha az orvos vérnyomáscsökkentők szedését javasolja, akkor általában béta-blokkolókat fog felírni. A béta-blokkolók olyan gyógyszerfajták, amelyek csökkenthetik a szívre ható stresszt. A hal, a fokhagyma, a bogyós gyümölcsök, valamint bizonyos vitaminok és aminosavak mind természetes forrásai a béta-blokkolóknak. Ez a hatóanyag segíthet azonban más betegségek, például a migrén és a szorongás megelőzésében vagy kezelésében is.

A béta-blokkolók úgy működnek, hogy blokkolnak bizonyos hormonokat az idegrendszerben, amelyek a szervezet stresszreakcióit irányítják. Ezáltal lelassulhat a személy szívverése, ami enyhíti a szívre nehezedő stresszt és csökkenti a vérnyomást.

A magas vérnyomás csökkentése természetes módszerekkel

Az életmódváltás kifejezés azt jelenti, hogy meg kell változtatnia a szokásait ahhoz, hogy csökkentse a vérnyomását. Nagyjából ezek a módosítások a vérnyomás csökkentésének természetes – nem gyógyszeres – módjai.

Egyen kevesebb sót

A sófogyasztás csökkentése valószínűleg a legfontosabb módja a vérnyomás csökkentésének. Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony nátriumtartalmú étrend ugyanolyan hatású, mint másfél-két vérnyomáscsökkentő gyógyszer

Mivel a nátrium rengeteg élelmiszerben el van rejtve, a nátrium elkerülése nehéz, de természetesen nem lehetetlen. Körülbelül 10-14 napot vesz igénybe az alacsony nátriumtartalmú étrendhez való alkalmazkodás; ezután egyes ételek elkezdenek túl sós ízűek lenni.

Az eredmény azonban megéri. A nátrium napi 1500 mg-ra való korlátozása ugyanis 5-6 Hgmm-mal csökkentheti a vérnyomását.

Fogyasszon több káliumot

A gyorsételekben, feldolgozott élelmiszerekben, szénhidrátokban, burgonyában és húsban gazdag étrend valószínűleg alacsony káliumtartalmú, ami hozzájárul a magas vérnyomáshoz. Napi 3000-3500 mg kálium bevitele ajánlott olyan élelmiszerek révén, mint a banán, a paradicsom és más zöldségek. Ezzel akár 4-5 Hgmm-mal is csökkentheti a vérnyomását.

Figyeljen a testsúlyára

A túlsúly növeli a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét. Éppen ezért már kisebb súlyvesztés is pozitív hatással van, és csökkenti a magas vérnyomás kialakulását. Sőt abban az esetben is hatásos, ha már magasabb a vérnyomásunk. Minden 2,2 kilogramm fogyás ugyanis 1 Hgmm vérnyomáscsökkenést eredményezhet.

Korlátozza az alkohol fogyasztását

A magas vérnyomás csökkentésében nagyon fontos, hogy csökkentsük az alkohol fogyasztását. Naponta 2-3 dl bor legyen a maximum, amit elfogyasztunk, de a legjobb, ha legalább 2-3 nap elhagyjuk az alkohol. Ezzel akár 4 Hgmm-mal is csökkentheti a vérnyomását.

Ne feledkezzen meg a testmozgásról

A fizikai aktivitás, különösen az aerob tevékenység, rendkívül hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Az aerob testmozgás tágulásra és összehúzódásra kényszeríti az ereket, rugalmasan tartva azokat. Emellett növeli a véráramlást és ösztönzi az új erek kialakulását, egyéb előnyök mellett. Heti 150 perc aerob tevékenység végzése 5-8 Hgmm-mal csökkentheti a vérnyomást.

További lehetőségek közé tartoznak a dinamikus ellenállásal, például súlyzóval, vagy gumiszalaggal végzett gyakorlatok. Az, hogy ezek mennyire csökkentik a vérnyomást, attól függ, hogy milyen gyakran végzik őket, hány ismétlést hajtanak végre, és a dinamikus ellenállással végzett gyakorlatok esetében milyen súlyokat használnak. Ezek a gyakorlatok azonban akár 4-5 Hgmm-mal csökkenthetik a vérnyomást.

Gyógynövények és természetes vérnyomáscsökkentő szerek

Néhány gyógynövény és étrend-kiegészítő ígéretesnek tűnik a magas vérnyomás kezelésére. Az alábbiakban bemutatjuk azokat, amelyek a leginkább hasznosak lehetne. Ebben az esetben is fontos azonban, hogy mielőtt elkezdenénk fogyasztani bármelyiket, kérdezzük meg erről orvosunkat. Ez azért fontos, mivel ő tisztában van azzal, hogy melyek azok a hatóanyagok, amelyek esetleg gyengíthetik az általa választott terápia hatásosságát.

Galagonya

Ezt az észak-európai növényt évszázadok óta használják szívbetegségek gyógyítására. Orvosi kutatások támasztják alá a galagonya szívvédő hírnevét, és gyakran alkalmazzák alternatív gyógymódként. A galagonya gyulladáscsökkentő vegyületei miatt hatékony magas vérnyomás kezelésnek tűnik.

Halolaj

A halolajat hasznos táplálékkiegészítőként emlegetik, mivel jó forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyeknek többek között természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Ezért a kutatók a halolajat a magas vérnyomás alternatív kezelési módjaként vizsgálják. A halolaj további előnye, hogy csökkenti a triglicerideket, a szervezetben lévő zsírok egy olyan típusát, amely magas szinten veszélyes lehet.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a diéta a leghatékonyabb módja az omega-3 források, például a halolaj előnyeinek a kihasználása. A vadon élő halak magas ára és az olcsóbb, tenyésztett halak higanyszintje miatti aggodalmak miatt ajánlott a jó hírű forrásokból származó étrend-kiegészítők fogyasztása is.

Fokhagyma

A fokhagymában található vegyületek segítenek szabályozni a gyulladásos folyamatban részt vevő immunválaszt, és bizonyítottan csökkentik a lipidszintet. Éppen ezért kiegészítőként nyugodtan fogyasztható, már csak azért is, mivel a fokhagyma számos további pozitív hatást eredményezhet az egészségre nézve.

Magnézium

Meglehetősen sok bizonyíték van arra, hogy a magas magnéziumtartalmú étrend csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A magnézium szerepe a magas vérnyomás alternatív kezelésében szorosan összefügg a kalciummal. 

Az artériás izomzatnak kalciumra van szüksége az összehúzódáshoz, de a magas vérnyomásban szenvedő emberek hajlamosak kalciumot felhalmozni ezekben az izmokban – innen ered a kalciumcsatorna-blokkoló gyógyszerek széles körű alkalmazása.

A magnéziumot természetes kalciumcsatorna-blokkolónak tartják: az artériás izomzat ellazításával szembeszáll a kalcium hatásával.

Q10 koenzim

A kiegészítő koenzim Q10 (Co-Q10) szintén részt vesz a simaizomzat összehúzódásában, pontosabban az összehúzódás hatékonyságában. Q10 növeli a mitokondriumok aktivitását, ahol az energia keletkezik, így lényegében több energiát ad a szívizomnak.

Folsav

A folsavat néha alternatív kezelésként adják a magas vérnyomás kezelésére az artériák falára gyakorolt hatása miatt. Kutatások bizonyították azt, hogy a homocisztein nevű aminosav felhalmozódása a vérben károsíthatja ezeket a falakat. A folsav, amelyet általában B6- vagy B12-vitaminnal együtt adnak, csökkenti a homociszteinszintet.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik naponta legalább 1000 milligramm folsavat fogyasztottak, körülbelül feleakkora volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik naponta 200 mg-ot vagy annál kevesebbet fogyasztottak.

Étrend kiegészítők a magas vérnyomás kezelésében

Mint ahogyan számos más betegségre, a magas vérnyomás kezelésére is számos étrend kiegészítő kapható a boltokban. Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó szabályozás nem azonos a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerekre vonatkozó szabályozással.

Ezért érdemes utánanézni a táplálékkiegészítőknek, és beszélni a kezelőorvosával a lehetséges kölcsönhatásokról és mellékhatásokról, mielőtt alternatív kezelést alkalmazna a magas vérnyomás kezelésére.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here