A szervezet számára szükséges C-vitamin – hatása, szívvédő termékek, aszkorbinsav, b3 vitamin, aszkorbinsav ár

0

A C-vitamint más néven aszkorbinsavként is emlegetik. Szent-Györgyi Albert fedezte fel ezt a vegyületet 1928-ban. A c-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A legtöbb emlősfaj képes önmaga szintetizálni. Az emberi test képtelen a c vitamin előállítására, ennek okán táplálékkal lehet pótolni ezt.

Ha nem visszük be a szervezetbe a c-vitamint, akkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például lassú sebgyógyulás, vérzékenység, gyulladások kialakulása, gyengülő immunrendszer. Cikkünkben elárulunk tényeket a c-vitamin hatása, adagolása és még a fogyasztásáról betegség és egészséges állapot esetére. A c vitaminok nélkülözhetetlenek! Fantasztikus hatású vitamin.

Minden amit érdemes tudni a c-vitaminról – aszkorbinsav ár, hatása, szívvédő termékek, b3 vitamin

Az aszkorbinsav olyan szerves sav, amely antioxidáns tulajdonságokkal bír. Fehér, illetve világossárga kristályok formájában jelenik meg. cukorszármazéknak tekinthető, vízben jól oldódik, optikailag aktív vegyület. A vitaminok közül C-vitaminból igényli a szervezetünk a legnagyobb mennyiséget. Az ember számára nap mint nap szükséges a C-vitamin. Ezt a vitamint olyan létfontosságú szervek tárolják, mint a máj, a mellékvese és az agyalapi mirigy. A C-vitamin több enzimet aktivál a szervezetben, melyeknek fontos szerepük van a sejtlégzésben. Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont- és a porcképzésben.

Az aszkorbinsav hatása nélkülözhetetlen az összes test szövetének megfelelő növekedéséhez, fejlődéséhez és helyreállításához. Számos testfunkcióban vesz részt, beleértve a kollagén képződését , a vas felszívódását, az immunrendszert, a sebgyógyulást, valamint a porc, a csontok és a fogak karbantartását . A C-vitamin az a sok antioxidáns közül , amely megvédi a káros molekulákat, úgynevezett szabad gyököket, valamint a mérgező vegyi anyagokat és szennyező anyagokat, mint például a cigarettafüst. A szabad gyökök felépíthetik és hozzájárulhatnak olyan egészségügyi állapotok kialakulásához , mint a rák , a szívbetegség és az ízületi gyulladás . A c-vitamin fogyasztása tehát nagyon fontos az emberi szervezet számára. Ez még nem minden. Még a stresszen is segít! A C-vitamin jótékony hatással van azokra az egyénekre, akik immunrendszere a stressz miatt gyengült – ez a helyzet a társadalomban nagyon gyakori.

Több módja is van annak, hogy hogyan vigyük be az aszkorbinsavat a szervezetünkbe. A természetes c-vitamin megtalálható citrusfélékben, például grapefruit, narancs, citrom vagy bogyós zöldségekben – paradicsom, paprika, burgonya. Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza a legtöbb c vitamint, 1677 mg/100g-ot. 1000 mg -nál is több, lenyűgöző! Továbbá különösen magas a c-vitamin tartalma a homoktövisnek, a csipkebogyó piros termésének. Ezeket mind napi többször is fogyaszthatjuk, mivel természetes eredetűek.

Azoknak az embereknek, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, nemcsak magasabb a C-vitamin mennyiség a vérben, hanem más, az egészségre potenciálisan tápláló tápanyagok, például rost, más vitaminok és ásványi anyagok bevitelének is magasabb szintje. Amennyiben nagyobb dózisra van szükség, akkor javasolt c-vitaminban gazdag termékeket vásárolni, ilyen például a béres c vitamin 500 mg -ot tartalmaz. Napi fogyasztás szükséges, vízben oldódó termék. Aszkorbinsavat a patikákban lehet beszerezni por formátumban. Vízben oldódik és napi fogyasztása javasolt. Íze savanyú. Függ attól, hogy mennyi port oldunk fel a vízben.

A vitamint tartalmazó készítmény és étrend-kiegészítő ezreiből válogathatunk a boltokban. A vitamin ár rengeteg tényezőtől függ. A termékek egyszerre több vitamint tartalmaznak, például b3 vitamin, vas, magnézium és még egyéb egészséges immunrendszer erősítéséhez szükséges vitamin. A megfelelő szedés minden csomagoláson fel van tüntetve. Olyan formátumokban kapható, mint például pezsgőtabletta, por, kapszula, rágótabletta vagy sima tabletta. Ezt mindenki maga dönti el, melyik a legkézenfekvőbb. A szívvédő termékek szintén tartalmazzák. Az aszkorbinsav ár nagyon kedvezően elérhető a gyógyszertárakban.

Az aszkorbinsav javasolt mennyiség fogyasztása és a túladagolás

Már említettük, hogy az emberi szervezet nem képes a c-vitamin előállítására. Táplálkozással lehet bevinni a vitamint. Egy átlagos felnőtt embernek napi 70 mg C-vitaminra van szüksége. Az átlagos ember 90 mg-ot igényel. Az ajánlott mennyiség magasabb a terhes és szoptató nők esetében. Egy beteg felnőtt esetén akár 200 mg-nál is többet be lehet vinni a szervezetbe.

Az aszkorbinsavból egyszerre maximum 10 grammot lehet vásárolni. Ez elegendő 10 napra. Az aszkorbinsav adagolása a következő: egy késhegynyi adag 1000 milligramm vitamint tartalmaz. Ez egy csomag esetén 150 forintba kerül a gyógyszertárakban. A C-vitamin hiánya viszonylag ritka, elsősorban alultáplált felnőtteknél fordul elő. Szélsőséges esetekben skorbut kialakulásához vezethet. A skorbut néven ismert betegség jellemzően vérszegénységgel, foghullással és bőr alatti bevérzésekkel jár és súlyos C vitamin hiányban jön létre. 

Biztosan felmerült a kérdés, hogy létezik-e c vitamin túladagolás. A válasz egyszerű: nem. A C-vitamin felső határértékének meghaladása nem életveszélyes, de olyan mellékhatásokkal járhat, mint például: hasi fájdalom, görcsök, hasmenés, fejfájás, hányinger, vesekő, A szervezetnek köszönhető, hogy a felesleges mennyiség egyszerűen a vizelettel együtt távozik. A C-vitamin biztonságos felső határa 2000 milligramm/nap, és nagy tapasztalatok vannak egyértelmű bizonyítékokkal arról, hogy a napi 500 milligramm bevétele biztonságos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here