Prosztatagyulladás tünetei és kiváltó okai

0

A fájdalmas prosztata sok férfi életét megkeseríti. Ennek oka, hogy ez egy olyan probléma, amely nemcsak fájdalmas, de kellemetlen is. Számos jel utalhat arra, hogy ez a probléma alakult ki a férfiaknál.

Ez lehet húgyúti fertőzés, merevedési zavar, fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom, vagy éppen kismedencei fájdalom szindróma. A prosztata gyulladás betegség egy olyan állapot azonban, amelyet könnyen össze lehet téveszteni más, a prosztatát érintő betegségekkel.

Ha jelentkeznek a panaszok, akkor mindenképpen fel kell keresni egy urológus orvost, aki egy urológiai vizsgálat segítségével megállapítja, hogy mi is okozza azokat. Ezzel ugyanis kiválasztható a megfelelő kezelési mód, és hosszan tartó kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a tüneteket, amelyek a prosztata gyulladásos állapotára utalhatnak. Ha valaki ezeket a tüneteket észleli, érdemes felkeresni egy orvost, és kiválasztani a megfelelő kezelési módot.

Mi is az a prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás a prosztata gyulladásos állapota. Ez a szerv a férfiaknál közvetlenül a hólyag alatt található diónyi méretű mirigy, amely megduzzad és gyulladt állapotba kerül.

A prosztatagyulladás gyakran okoz fájdalmas vagy nehézkes vizelést. Egyéb tünetek közé tartozik az ágyékban, a kismedencei területen vagy a nemi szervekben jelentkező fájdalom is

A prosztatagyulladás minden korú férfit érint, de az 50 éves vagy annál idősebb férfiaknál gyakoribb. Az állapotnak számos oka lehet, amelyet a lentiekben részletesebben is bemutatunk majd.

Az okától függően a prosztatagyulladás jelentkezhet fokozatosan vagy hirtelen. Előfordulhat, hogy gyorsan javul, akár magától. Az is lehetséges viszont, hogy hosszan tartó kezelésre lesz szükség az állapot megszüntetéséhez. A prosztatagyulladás egyes típusai hónapokig is tartanak, vagy folyamatosan visszatérhetnek.

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás jelei és tünetei attól függenek, hogy milyen típusú betegséggel van dolgunk. A prosztatagyulladásnak 4 típusa van, melyek a következők:

 • Krónikus prosztatagyulladás
 • Krónikus bakteriális prosztatagyulladás
 • Akut bakteriális prosztatagyulladás
 • Nem bakteriális prosztatagyulladás

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a ezeket a típusokat, valamint a jellemző tüneteteiket.

Krónikus prosztatagyulladás

A Krónikus állapot prosztatagyulladás leggyakoribb típusa. Ez a prosztata vagy az ezt a területet ellátó idegek gyulladását jelenti. Hosszan tartó fájdalmat okoz, amely hetekig, hónapokig, de akár évekig is eltarthat. Ez a fájdalom a kismedencei izmoktól is eredhet, amely hasonló tüneteket okozhat.

A tünetek a következők lehetnek:

 • Vizeletürítési nehézségek, néha fájdalommal együtt
 • Fájdalom a hólyagban, a herékben és a péniszben, valamint ezek és a végbélnyílás között.
 • Problémák és fájdalom az ejakulációval kapcsolatban

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás baktérium fertőzés következtében alakul ki. Ebben az esetben a tünetek gyakran fokozatosabban jelentkeznek, és kezelésük hosszabb időt vehet igénybe. Láz és hidegrázás nem gyakori, de a kismedencei fájdalom továbbra is érezhető a vizelési tünetekkel és/vagy ejakulációs fájdalommal együtt.

Néhány tünete lehet a következő:

 • Égő érzés vizeletürítés közben
 • Gyakori vizelési inger
 • Fájdalom a hólyagban, a herékben és a péniszben, valamint a nemi szervek és a végbélnyílás között.
 • Ejakulációval járó fájdalom

Akut bakteriális prosztatagyulladás

Az akut bakteriális prosztatagyulladás a prosztata baktérium általi fertőzése. A tünetek gyorsan jelentkezhetnek. Az antibiotikumos kezelés azonban gyakran gyors enyhülést eredményez.

A tünetei a következők lehetnek

 • Hidegrázás
 • Láz
 • Nagyon fájdalmas égő érzés vizeletürítés közben
 • Problémák a hólyag ürítésével

Nem bakteriális prosztatagyulladás

A nem bakteriális prosztatagyulladás egy fájdalmas állapot. Ahogy a neve is mutatja, nem bakteriális fertőzés okozza. Kiváltó okai között lehet a stressz, sérülések vagy akár korábbi húgyúti fertőzések is. A prosztatagyulladásnak ebben a formájában a vizeletben vagy az ondóban nincsenek baktériumra utaló jelek.

A prosztatagyulladás kialakulásának az okai

A prosztatagyulladás vagy a kismedencei fájdalom oka nem mindig ismert. Néhány dolog növelheti a prosztata bakteriális fertőzésének kockázatát, mint például a hólyagfertőzés, a katéter, a szexből eredő fertőzés vagy a húgycső problémája.

Ha jelentkeznek a tünetet, több vizsgálatra is szükség lehet ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan miért érez fájdalmat. A legfontosabb ilyenkor a tünetek kezelése mellett a kiváltó ok megtalálása

A bakteriális prosztatagyulladást a prosztata bakteriális fertőzése okozza. A baktériumok akkor juthatnak a prosztatába, amikor a fertőzött vizelet visszafelé áramlik a húgycsőből. A baktériumokat a vizeletben, a prosztatafolyadékban vagy vérvizsgálattal lehet kimutatni.

A nem bakteriális prosztatagyulladás stresszhez, ideggyulladáshoz vagy -irritációhoz, sérülésekhez vagy korábbi húgyúti fertőzésekhez köthető. Az is előfordulhat, ha a teste egy múltban történt fertőzésre vagy sérülésre reagál. A betegségnek ebben a formájában a vizeletben vagy az ondófolyadékban nincsenek baktériumra utaló jelek.

A prosztatagyulladás kockázati tényezői

Vannak olyan tényezők, amelyek növelhetik az akut gyulladás megjelenését. Ezek a következők lehetnek:

 • nemrégiben húgyúti fertőzése volt
 • vizeletkatétert, azaz egy rugalmas csövet visel, amely a húgyhólyag vizeletének elvezetésére szolgál.
 • prosztata biopsziát végeztek
 • szexuális úton terjedő fertőzés
 • probléma a húgyutakkal
 • megsérült a medencéje

Nagyobb valószínűséggel kaphat krónikus prosztatagyulladást, ha a következők igazak Önre.

 • az 50 és 59 év közötti férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel kapják el, mint a 20 és 39 év közötti férfiak.
 • korábban már volt prosztatagyulladása
 • más fájdalmas hasi betegségben, például irritábilis bél szindrómában szenved.

A prosztatagyulladás kezelése

A prosztatagyulladás tünetei egyértelműen jelzik, hogy valamilyen probléma áll fenn. A prosztatagyulladás kezelése, és annak kiváltó okainak a megtalálása rendkívül fontos. De lényeges a beteg együttműködése is, illetve az, hogy időben forduljon orvoshoz. A prosztatagyulladásos esetekben ugyanis urológiai kezelés is szükséges általában. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen kezelési lehetőségek vannak a betegség esetében

Akut bakteriális prosztatagyulladás

Akut bakteriális prosztatagyulladás esetén legalább 14 napig antibiotikumokat kell szednie. Ezzel a kezeléssel szinte minden gyorsan kezdődő fertőzés gyógyítható. Néha akár hosszabb ideig is antibiotikumot kell szedni, de az orvos előírásait betartva megszüntethető ez az állapot.

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás esetén hosszabb ideig, leggyakrabban 4-12 hétig kell antibiotikumot szedni. A krónikus bakteriális prosztatagyulladásos esetek körülbelül háromnegyed része gyógyul meg ezzel a kezeléssel.

Néha a tünetek visszatérnek, és ismét antibiotikumokra van szükség. Azokra az esetekre, amelyek nem reagálnak erre a kezelésre, hosszú távú, alacsony dózisú antibiotikumokat alkalmaznak a tünetek enyhítésére.

Életmódbeli változások

Az életmódbeli változások, például a fogyás és a diéta megváltoztatása, a relaxáció megtanulása és a gyakorlatok szintén enyhíthetik a tüneteket. Bizonyos ételek elhagyása segíthet a tünetek csökkentésében.

Ezek közé tartozhatnak a fűszeres vagy savas ételek, valamint a koffeintartalmú, szénsavas vagy alkoholos italok. Törekedjen arra, hogy több vizet igyon, és több friss/feldolgozatlan élelmiszert és kevesebb cukrot fogyasszon.

Emellett étrend kiegészítők használatával is lehet segíteni a tünetek csökkentésében. Azonban ha a gyulladás közben szeretne ilyet szedni, akkor a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, leginkább azért, hogy az általuk adott gyógyszer és az étrendkiegészítő szedhető-e egyszerre.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here