A partnerem már nem kíván – Mi az oka a libidó csökkenésének?

0

Egy idő után szinte minden kapcsolatban előfordul, hogy valamelyik fél részéről csökken a libidó, azaz a nemi vágy, ezzel együtt pedig a szexuális élet minősége is sokkal rosszabb lesz. Az alacsony libidó nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat.

Ennek a kellemetlen problémának számos oka lehet. Férfiaknál a leggyakrabban a tesztoszteron csökkenése a kiváltó ok, a nőknél pedig sokszor a pszichológiai tényezők, vagy akár a hormonok vannak hatással abban az esetben, ha csökkent libidó tapasztalható. Általános az is, hogy egy bizonyos életkor felett csökken a nemi vágy.

Nem is lehet kérdést, hogy erre a problémára mielőbb megoldást kell találni. Bár számos praktikáról lehet olvasni, amelyek segíthetnek újra felkelteni a nemi vágyat, sokszor azonban a probléma komplexebb megoldást kíván. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi állhat a szexuális vágy csökkenésének a hátterében, valamint hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy az ismét megfelelő minőségben része legyen a férfiak és nők életének egyaránt.

Mit is jelent az alacsony libidó?

Mit is jelent az alacsony libidóAz alacsony libidó nem más mint a nemi vágy csökkenése, amely férfiak és nők esetén is kialakulhat. A legnagyobb negatív hatása, hogy eredményeként a szexuális aktivitás is csökkenni fog. Sok esetben ez problémát okozhat a kapcsolatban, sőt akár az önértékelésünkben is.

Azonban nincs ok az aggodalomra, hiszen sok esetben kezelhető, ráadásul számos természetes módszer áll rendelkezésre a megoldás érekében. Fontos azt kiemelni, hogy az alacsony libidó nem ugyanazt jelenti, mint a merevedési zavar, azonban sokszor előfordul, hogy ezek a problémák együttesen jelentkeznek.

Mi állhat a csökkent libidó a hátterében?

Ahogy azt a bevezetőben említettük, a szexuális vágy csökkenésének az okai rendkívül sokfélék lehetnek, és sok esetben ezek különböznek a férfiak és a nők esetében. Ráadásul ez egy olyan probléma, amely alapvetően befolyásolja a kapcsolatot, hiszen emiatt könnyen más problémák is jelentkezhetnek a párok életében. Ez jelentheti a párkapcsolat megromlását, de akár az érintett felek önértékelésének a csökkenését, vagy valamilyen lelki, pszichikai következményt is.

Ezért nagyon fontos a felek közötti kommunikáció, hiszen csak közösen lehet megoldást találni ennek a kellemetlen állapotnak a megszüntetésére. A problémákat több oldalról közelítve érdemes megszüntetni. Mielőtt azonban rátérnénk a megoldásokra, nézzük meg, melyek lehetnek a kiváltó okok.

Mielőtt részletesebben belemennénk a felsorolásba, szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy bár külön-külön elemezzük a problémákat, azok a legtöbb eseten együttesen fejtik ki hatásukat, így később, a kezelés idején is érdemes egyszerre több módszert alkalmazni.

Az életmód negatív hatásai

A csökkent nemi vágy hátterében legyen akár női, akár férfi panaszokról szó, sok esetben a nem megfelelő életmód áll. Ide tartozhat a túlsúly, a dohányzás, az alkohol problémák. Természetesen nem szabad megfeledkezni a stressz okozta pszichológiai nyomásról sem, amely általában inkább a női problémák esetén jellemző.

Alacsony tesztoszteronszint

A férfiak esetén okozhatja a szexuális vágy csökkenését a nem megfelelő tesztoszteron szint is. A tesztoszteron a férfiak egyik legfontosabb nemi hormonja, amely segít a nemi vág fenntartásában. Ha ennek szintje túlságosan lecsökken, akkor az hatással lesz a szexuális vágyra is.

Stressz okozta nemi vágy csökkenés

Mint életünk sok más területén, itt is okolhatjuk a stresszt a tünetek megjelenése miatt. Sőt, azok akik depresszióra hajlamosak, azok még inkább veszélyben vannak. Ennek az érdekessége, hogy akár kettős hatásai is lehet. Egyrészt csökkentheti a szexuális vágyat. Másrészt pedig a libidó csökkenése, és annak hatásai is okozhatnak stresszt illetve depressziót. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a lelki problémák okozta libidócsökkenést sem.

Betegségek, illetve gyógyszerek mellékhatása

Azon nők és férfiak esetén, akik valamilyen betegséggel küzdenek, ez is lehet a kiváltó ok. Sőt, sok esetben a kezelésként alkalmazott gyógyszerek is csökkenthetik a libidót. A megoldás itt viszonylag egyszerű lehet. Általában a tünetek elmúltával megszűnnek a problémák, illetve ha már nem kell tovább gyógyszert szedni, akkor szintén újra szerepet kaphat a szex a mindennapokban.

Mit tehetünk a megfelelő libidó érdekében?

Mivel az alacsony libidót általában a fent említett okok sokszor együttesen képesek előidézni, így gyakran komplex megoldásra lehet szükség. Az alább ajánlott módszerek előnye, hogy természetes módon segítenek a női és férfi szexuális problémák megoldásában.

Életmódbeli változások

Ha változtatunk az életmódunkon, akkor az hatással lehet a szexuális élet javulására is. Fontos, hogy egészséges ételek kerüljenek a tányérunkra. Ezek egyrészt segíthetnek a túlsúly leadásában, másrészt ha megfelelő ételeket választunk, amely magas ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően is hasznosak lehetnek.

A dohányzás elhagyása is segíthet a probléma megoldásában. Nem szabad elfeledkezni a rendszeres sportról sem A rendszeres mozgás ez nemcsak az egészségünkre, de az önértékelésünkre is pozitív hatással lehet.

A stressz csökkentése a mindennapokban

Nagyon fontos, hogy a pszichés problémákra is keressünk megoldást. Az egyik segítség lehet, ha különböző relaxációs technikákat tanulunk, amivel képesek leszünk küzdeni például a depresszió, de akár a mindennapi stressz okozta szexuális gondokon is. Bár jellemzően ez a női panaszok kiváltó oka lehet, sokszor a férfiak is érintettek ebben, így a pszichológiai problémák megoldása számukra is hasznos lehet.

Étrend-kiegészítők használata

Az étrend-kiegészítők használata akkor lehet fontos, ha például nem tudunk odafigyelni az étkezésünkre. Ebben az esetben segíthetnek bizonyos ásványi anyagok és nyomelemek pótlásában, amelyek nélkülözhetetlen az egészség fenntartásában. Ezeket egyébként akár a tesztoszteron pótlására is lehet használni, ami az alacsony libidójú férfiak számára lehet hasznos, hiszen hatékonyan segítheti a szexuális érdeklődés visszaállítását.

Hogyan segíthetnek az étrend-kiegészítők visszaállítani a nemi vágyat

A lehetséges megoldások közül szeretnénk egy picit bővebben írni az étrend-kiegészítők szerepéről a szexuális problémák kezelésével kapcsolatban. Hiszen sok esetben a megfelelő tápanyagok, ásványi anyagok hiánya is állhat a problémák hátterében. Amennyiben erről van szó, akkor két dolgot tehetünk.

Egyrészt oda kell figyelni a táplálkozásra, másrészt szükség esetén pótolni kell a hiányzó anyagokat, illetve olyan természetes eredetű anyagokat kell pluszban magunkhoz venni, amely segíthet a szexuális érdeklődés visszaállításában.

Sok esetben arra nincs lehetőség, hogy minden szükséges tápanyagot bevigyünk az ételek segítségével, így ha nem használunk ezzel együtt valamilyen kiegészítő szert, akkor ez az állapot nem fog megszűnni. A nők esetén elég lehet a táplálkozás kiegészítése.

A férfiak setében azonban a női étrend-kiegészítőktől eltérően szükség lehet a tesztoszteron pótlására is. Az étrend-kiegészítők hatékonysága abban rejlik, hogy koncentráltan tartalmaz bizonyos hatóanyagokat, amelyek így eredményes segítséget nyújthatnak.

Kommunikáció és együttműködés a partnerünkkel

Kommunikáció és együttműködés a partnerünkkelA fentieken túl van még egy nagyon fontos aspektusa annak, hogy erre a kellemetlen problémára mielőbb megoldást lehessen találni. Ez pedig nem más, mint a megfelelő kommunikáció a partnerrel.

Ez azért is különösen fontos, mivel ez mindkét felet érinti, és további problémákhoz vezethet, akár lelki akár egészségügyi szempontból. Arról nem is beszélve, hogy nagymértékben veszélyeztetheti a kapcsolat jövőjét is egy ilyen kellemetlenség.

Az alacsony nemi vágy ugyanis a partnerre is hatással van, sok esetben csökkenti az önbecsülését, magabiztosságát, és úgy érezheti, hogy elutasítják. Ezek könnyen párkapcsolati zavarokhoz vezethetnek. Ha pedig otthon feszültséggel teli a légkör, akkor az tovább csökkentheti a szex iránti vágyat is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy egy ilyen nehéz időszakban magunkra és partnerünkre is odafigyeljünk, szervezzünk közös programokat, töltsünk együtt időt. És ami még fontosabb, ne feledkezzünk meg a kommunikáció fontosságáról, hiszen ezzel számos kellemetlen percet el lehet kerülni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here