Néhány tény a kialvatlanságról

0

Időnként megesik, hogy nem sikerül teljesen pihentető alvást véghezvinni az éjszaka folyamán. Ennek több oka lehet, holdállás, napközben pihent és éjszaka nem jön az álom a szemére, későn vacsorázott. Rengeteg oka lehet az álmatlanságnak, azonban ha ez rendszeressé válik, akkor érdemes mihamarabb keresni a megoldást, hiszen a kialvatlanságnak súlyos következményei lehetnek. Igaz, hogy egyénenként változó mennyi az ideális alvás, de felnőttek esetében 6-9 óra az optimális. Az alváshiány hatással van az egyén egész életére. A koncentráció és teljesítőképesség jóval alacsonyabb, mint egy kialudt, friss személyé. A megfelelő pihenés minden ember számára elengedhetetlen. Ez a testi és lelki frissesség alapja. Tudta, hogy minden harmadik felnőttet érinti az alvászavar? Tegyen ellene ha, ebbe a csoportba tartozik.

A kialvatlanság balesetveszélyes!

Éjszaka még nem érzi, hogy bizony egy nehéz nap vár rá, egy kialvatlan éjszaka után. Amennyiben nem alvással tölti az éjszakát, akkor nagy a valószínűsége, hogy még a kávé sem tudja tartósan éber állapotban tartani. A szervezet egy időre felébred a koffein hatására, azonban ezt követően még nagyobb fáradtság hatalmasodhat el az egész testen. A kialvatlanság dekoncentrációt és alacsony teljesítőképességet okoz. Ez a szervezet számára káros és a munkahelyén sem díjazzák ezt. Nem csak az alvással töltött óra fontos, hanem az alvás minősége is.

Mit ér az alvás, ha nem pihentető? A kialvatlanságnak több negatív eredménye is van. A hangulatingadozás, memóriazavar, koncentrálóképesség is alacsonyabb szinten teljesít. Vezetésnél figyelmetlen lehet és akár balesetet is okozhat. Ha csak egy pillanatra is rossz időben csukódik le a szeme, végzetes kimenetele lehet a balesetnek. A türelme jóval alacsonyabb és ingerült viselkedést mutathat szerettei vagy akár kollégái irányába. Akár egy figyelmetlen mozdulat főzés közben, és a baleset már meg is történt. Kerülje el ennek a lehetőségét, tegyen meg mindent a pihentető alvásért.

Kialvatlanság szövődményei

A kóros alváshiány eredménye lehet a depresszió kialakulása. Rosszkedv, levertség borítja be a mindennapokat, ahelyett, hogy vidám és mosolygós kedvében lenne. Ez cseppet sem egészséges. Az alvászavar rendszeressége elhízáshoz is vezethet. Ennek ok a hormonális felborulás áll a hátterében. Emellett cukorbetegség alakulhat ki, hiszen a kialvatlanság az inzulin felhasználásra is negatív hatással van. Ez még mindig nem minden. Az alváshiány növeli a csontritkulást, magas vérnyomást, a stroke kockázatát és az Alzheimer-kór kialakulását is. Talán arra nem is gondolt, hogy még paraziták is okozhatják a krónikus álmatlanságot.

A bélben megtelepedett bélférgek nőstény egyedei éjszaka lerakják tojásaikat a végbélhez, amely kellemetlen viszketést okoz. Ilyen esetben szükséges jó kiegészítő a paraziták számára a testben. Az orvos által felírt termék a paraziták számára segítséget nyújt a probléma megoldásában. Ezt követően nyugodtan alszik majd éjjel. A napi rendszeresen kivitelezett nyugodt pihenés ténylegesen nélkülözhetetlen egy sikeres élethez. A kialvatlanságról csak akkor szembesülünk, amikor már ott van és blokkol a rendszeres munkavégzésben. A kevés szunyókálás hat az immunrendszerre is, így megnőhet a fertőzésveszély.

A kialvatlanság miatt olyan problémákat okozhatunk, amelyeket egészséges pihenés után biztosan nem fordulnának elő. Íme, két pszichológia következmény a kialvatlanságból: félelem és túlzott alkoholfogyasztás. Mind a kettő krónikus betegségekhez vezethet. Szerencsére olyan helyzetben vagyunk, hogy könnyedén fordulhatunk orvoshoz segítségért. Bizonyos esetekben hat a gyógyszeres kezelés. Kevésbé javasoljuk az interneten használatával felállított diagnózist. Találhatunk pár megoldást a jobb alvás érdekében. Cikkünk további részében tanácsot adunk, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobban alszik majd este.

Hogyan javítsunk az alvás minőségén?

A kialvatlanság az egészségre nézve rettenetesen káros, továbbá az öregedést is felgyorsítja. Az arcbőr gyorsabban ráncosodik, rugalmatlanná válik. Tegyen ez ellen és fogadja meg tanácsunkat a krónikus betegségek kialakulása előtt. Azért vagyunk itt, hogy segítséget nyújtsunk. Az alvás hozzájárul az egészségünk hozzájárulásához. Erősíti az immunrendszert és a kedvünk is javul. Néhány tippet megosztunk, amely segíthet az alvásának minősége javításának érdekében. Az alvótér legyen csendes, nyugodt és ideális hőmérsékletet állítson be. Amennyiben a holdfény megzavarhatja alvását, szereljen fel függönyt, vagy redőnyt.

A rendszeres mozgás kifárasztja, így kényszeríti szervezetét a pihenésre. Relaxáljon mielőtt ágyba bújna. Vegyen egy fürdőt, vagy meleg vizes zuhanyt. Igyekezzen azonos időben lefeküdni. Amennyiben ezek után sem sikerül az elalvás, meditáljon. Csukja be a szemét és helyezze magát kellemes helyzetbe, garantáljuk, hogy az alvás könnyeben jön a szemére. Ha még nem érzi a fáradtságot, olvasson egy könyvet. Lefekvés előtt kerülje a zsíros ételek fogyasztását 6 óra után, ez szintén nehezítheti az alvásban. Ha ezek a módszerek kipróbálása után sem javult a helyzet, lehetséges, hogy krónikus betegség áll a háttérben. Fájdalmai jelentkeznek, szorongást érez vagy rémálmok zavarják meg éjszaka, akkor mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here