Mit kell tudni a cukorbetegségről?

0

A cukorbetegség egyre növekvő betegség Romániában és a világon egyaránt. Még azt is mondhatjuk, hogy ez a 21. század betegsége. De mi ez a betegség, mi vezethet annak megjelenéséhez, milyen tünetei vannak és hogyan lehet megelőzni? A cukorbetegséggel, valamint a betegség más szempontjaival kapcsolatos kérdésekre a mai cikkben megpróbálunk válaszolni.

Mi a cukorbetegség?

Az irodalom szerint a cukorbetegség egy krónikus betegség, progresszív megnyilvánulással, amely az energiacseréj zavara révén lép fel, amelyet hiperglikémia jellemez. A hiperglikémia a vér glükózszintjének emelkedését jelenti.

A test megfelelő működéséhez a sejtek glükózt használnak az energia előállításához. Ehhez inzulinra van szüksége, a hasnyálmirigy által kiválasztott hormonra. Amikor a test túl magas vagy túl alacsony glükózszintet tapasztal, akkor felmerül a cukorbetegség problémája.

Mi a cukorbetegség?

Mint fentebb említettük, a betegség akkor váltható ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint vagy túl sok, és a test nem használja megfelelően. Vannak azonban más módok is, amelyek kiválthatják a betegséget.

A cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében közvetlenül szabályozható kockázati tényezők közül megemlítjük: a testsúlycsökkentést, és ha a fogyás problémákat vet fel, számos fogyókúra és étel tartalmaz további hasznos összetevőket, amelyek támogatják az egészséges fogyást káros hatások nélkül. Kerülje továbbá az ülő életmódot, az alkoholfogyasztást, a dohányzást és a stresszt.

Milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek?

A cukorbetegek gyakran figyelmen kívül hagyják a legnyilvánvalóbb jeleket, késleltetik a cukorbetegség diagnosztizálását és megközelítik a cukorbetegségben szenvedő személy helyes életmódját.

Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy fordítson annyi figyelmet az alábbi listára, és járjon el ennek megfelelően, ha az alábbi listában szereplő alábbi cukorbetegség-tünetekkel jár:

 • Gyakori vizelés;
 • Súlyos szomjúság állapotok;
 • Túlzott éhség;
 • Fogyás ok nélkül;
 • Gyakori fáradtság;
 • Látási problémák;
 • Ismételt fertőzések;
 • Sebek, amelyek keményen gyógyulnak;
 • Fájdalom és bizsergés a felső és / vagy az alsó végtagon.

A cukorbetegség típusai

1. típusú cukorbetegség – ez a betegség nagyon gyakori a serdülők és a 35 éves korig fiatalok körében. Ez a fajta érzés nagyon gyorsan, néhány naptól néhány hónapig megnyilvánul. Az ilyen típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, ezért a betegnek az injekció beadása szükséges a túléléshez.

2. típusú cukorbetegség – a betegség minden típusa között ez a leggyakoribb cukorbetegség, általában felnőttkorban fordul elő. Ebben az esetben a betegség lassan alakul ki több hónapon át, vagy akár évekig is.

Terhességi cukorbetegség – az ilyen típusú cukorbetegség nőkben fordul elő terhesség alatt, olyan hormonális változások miatt, amelyek inzulinrezisztenciát okozhatnak.

Milyen komplikációk vannak ezen állapotban?

Fontos megjegyezni, hogy ezt az állapotot időben fel kell tárni, és megfelelő étrenddel, valamint olyan gyógyszerek alkalmazásával kell kezelni, amelyek segítik a vércukorszint, a vérnyomás és a betegség egyéb kellemetlen megnyilvánulásainak fenntartását.

Itt vannak a leggyakoribb szövődmények:

 • Diabetikus láb – a tapintási érzések csökkenése és a bőr sérüléseinek megjelenése;
 • Szemprobléma – glaukóma és homályos látás megjelenése;
 • Veseprobléma – veseelégtelenség megjelenése;
 • Szív – és érrendszer – ez az állapot növeli a miokardiális infarktus vagy stroke kockázatát;
 • Impotencia.

Miért emelkedik a vércukorszint reggel?

Bármely cukorbetegségben szenvedő beteg már reggel kialakította a vércukorszint mérésének rutinját, és azt tapasztalhatja, hogy ez általában meglehetősen magas. Mi magyarázhatja ezt? Az egyik válasz az, hogy az előző éjszaka magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztották. Egy másik magyarázat a felírt gyógyszerek adagolásában rejlik. Ilyen esetekben tanácsos lehet megváltoztatni az adagot vagy a gyógyszeres kezelés óráit.

Ne feledje, hogy nagyon fontos különös figyelmet fordítani a napi étrendre és elkerülni a szénhidrátokat legalább vacsorakor, majd bevezetni a napi rutinba és a testmozgásba, amelyek pozitív hatással lesznek a normál vércukorszint elérésére reggel.

Reméljük, hogy a weboldalon található információk hasznosak lesznek ezen állapot megelőzésében, és ha már észlel néhány cukorbetegség jellegzetes tünetét, akkor a lehető leghamarabb fellép.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here