Mik a tünetei és mi okozza a szívrohamot akár fiatalon? – szívroham előjelei, okai, kezelése esetén, étrendkiegészítők, melyek támogatják a szervezetet

0

A szívrohamot más néven szívinfarktus vagy koszorúérgörcsnek is nevezik. A szív- és érrendszeri betegségek közül ez az egyik legsúlyosabb. Az életet közvetlenül veszélyezteti! Az időmúlása ebben az esetben nagyon fontos! Amennyiben a beteg a panaszok jelentkezésétől számított három órán belül megfelelő ellátásban részesül, a sérült szívizom jelentős részét meg tudják menteni az orvosok. Ezért is roppant fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a tünetekkel, a kezeléssel és a megelőzéssel is. A nők és férfiak esetén különböző tünetek jelentkeznek. Az itt található információk segítségével megtudhatja, hogy mik a szívroham tünetei és a betegség esetén mi a teendő.

Mi az a szívroham és mik az előjelei nőknél és férfiaknál? – szívroham előjelei, fiatalon, tünetei

Szívroham, azaz infarktusról beszélünk minden olyan esetben, amikor a verőerek elzáródása következtében csökken az adott szövet vérellátása, oxigénhiány lép fel. Ha ez az állapot néhány percnél hosszabb ideig tart, szöveti sejtpusztulás alakul ki. Szívinfarktusnak nevezzük a szívizom vérellátási zavara következtében kialakult szívizomelhalást, amelyet latinul akut myocardialis infarktusnak (AMI) hívnak.

A szívinfarktus kórlefolyását nagymértékben befolyásolja a szívizomelhalás nagysága, a koszorúerek állapota, és az is, hogy a beteg milyen társbetegségekben szenved. Az infarktus nem csak a szívben jöhet létre, hanem gyakorlatilag az emberi szervezet bármely szervében, például az agyban, vagy a tüdőben is.

Mint már említettük korábban, ennél a betegségnél a tünetek függnek attól, hogy a személy milyen nemmel rendelkezik. A férfiaknál a szívinfarktus előfordulása gyakoribb, mint az ellenkező nemnél. Ennek több oka is van, genetikai, hormonális és életmódbeli okai is vannak. A dohányzás, örökölt szívbetegség, elhízás, magas koleszterinszint mind meleg ágya a szívrohamnak. Gyakran nem is gondolná az ember, hogy az elhízás során még rengeteg egyéb egészségügyi probléma alakulhat ki akár fiatalon is. A férfiaknál jelentkező szívroham előjelei jóval felismerhetőbbek, hiszen a panaszok erőteljesebbek, mint a nőknél. Olyan jelek jelentkezhetnek hirtelen, mint a mellkasi fájdalom, nyomásérzés, amely elmúlhat, majd újra jelentkezhet, vagy folytonosan is fennállhat 10-20 percen túl is.

Fájdalom vagy kellemetlen érzés a bal vállban, a karokban, a nyakban, az állkapocsnál vagy a gyomorban. Gyors vagy egyenetlen szívverés, légszomj, szédülés, erős izzadás. Ezzel szemben a nőknél néha múló rosszullét, gyengeségre utaló jelek, fáradtság, szorongás, alvászavar és gyomor fájdalom tünetei jelentkeznek. Tehát a női nemnél nehezebb beazonosítani, hogy ténylegesen szívrohammal áll szemben az illető. Nagy meglepetés, hogy a mellkasi fájdalom a nőknél nem jelentkezik tünetként. Ha nem veszi komolyan a szívrohamot és a jelentkező tüneteket, akkor sajnos súlyos lefolyású szívinfarktushoz vezethet.

Mindemellett nagyon fontos észben tartani, hogy minden szívroham tünetei mások lehetnek. Előfordulhat, hogy nem ilyen sorrendben jelentkeznek a tünetek. Azonban ha azt érzi, hogy valami nem úgy működik, vagy szokatlant fájdalom jelentkezik, érdemes azonnal hívni segítséget!

Mit tegyünk az infarktust megelőző kezelése esetén? – étrendkiegészítők, melyek támogatják

A szívroham megelőzhető! Mindösszesen 7 pontos betartása esetén lehet ezt kivitelezni. Amennyiben ezeket követi, akár 80 százalékkel csökkentheti a szívroham előfordulását. 1. legyen fizikailag aktív, végezzen testmozgást rendszeresen. 2. étkezzen egészségesen. 3. hagyjon fel a dohányzással. 4. az ideális testsúly nélkülözhetetlen. 5. mérje rendszeresen a vérnyomását és tegye meg a szükséges lépéseket ha az értékek változnának. 6. figyeljen a koleszterinszintre. 7. ellenőrizze a vércukorszintet. Érdemes ezeket betartani, így elkerülhető a hirtelen betegség.

A magas vérnyomás és túlsúly az egyik fő forrás a szívroham kialakulásának. A túlsúly leküzdésével megszűnik a légszomj és a szívinfarktus forrás alacsonyabb. Ha esetleg már kialakultak betegségek, legyen szó akár magas vérnyomásról, javasolt annak mihamarabbi kivizsgálása. Ennek több módszere is van, az egyik lehetőség az étrendkiegészítők, melyek támogatják a szervezetet és segítenek a probléma gyökeres helyreállítására. Az egészséges életmód rengeteg betegségtől segít megszabadulni. A feljebb említett 7 pont betartásával csodákat érhet el. Ne várakozzon, hogy a csoda magától történjen meg, hiszen nem fog! Tegyen ma az egészsége érdekében, így egy fitt és erős holnapot alapoz meg.

A vérnyomásmérés teljesen egyszerűen kivitelezhető és még fájdalommal sem jár. Az időt szükséges rászánni, de nagyjából 5 percnél több idő nem vesz igénybe. A magas vérnyomás azért veszélyes mert a tünetek nem jelentkeznek. Ezért is hívják csendes gyilkosnak! A helyes menete a vérnyomás ellenőrzésének, ha napi legalább kétszer végzi el a mérést reggel és este, továbbá az eredményeket feljegyzi egy vérnyomásnapló füzetbe. Mi ennek az értelme? Ha esetleg változás állna be, akkor időben felismerhető és az orvosnak bemutatható a vizsgálat során. Helyezze magát nyugalomba, mérés alatt legyen ülő pozícióba és a karját kényelmesen támassza az asztalra. Mérés közben ne beszéljen, lélegezzen egyenletesen.

Az első mérés után várjon néhány percet, majd ismételje meg a mérést. Esetekben előfordulhat, hogy a mérés nem helyesen történik meg. Így megbizonyosodik arról, hogy az első mérés helyes volt. A rendszeres ellenőrzés nélkülözhetetlen. Időnként kardiológiai vizsgálat is javasolt. A helyes életmód kivitelével különösen sokat tehet az egészségéért és rengeteg fájdalmat spórolhat meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here