Itt megismerheti a túlsúly mellékhatásait és hogyan lehet ezeket elkerülni

0

A túlsúly és az elhízás olyan témák, amelyeket ma sokat érintnek. Az évek előrehaladtával e két betegség aránya annyira növekszik, hogy még az Egyesült Államokban is három felnőtt túlsúlyban van, és ez a statisztika egyre közelebb áll Latin-Amerika, Európa és még Ázsia országaiban is, ahol ez volt. nem olyan gyakori, hogy egy ember túlsúlyos. De miért emelkedik tovább az indexek? Az étel az első számú tényező, azonban vannak más tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni, és amelyeket később tudni fog.

Mi okozza a túlsúlyt?

Noha úgy gondolják, hogy a súlygyarapodás csak a kiegyensúlyozatlan étrendnek köszönhető, ez nem mindig igaz, de ez is meghatározó tényező. Ahhoz, hogy megtudja, túlsúlyos-e, először ki kell számítania a testtömeg-indexét. A testtömeg (imc) kiszámításakor figyelembe veszik a személy magasságát és súlyát, sok imc számológép található az interneten, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Az adatok megadása után ez a számológép elindít egy számot, ha ez a szám nagyobb, mint 25, és kevesebb, mint 29,9. Túlsúlyosnak tekintik, túlmutat az elhízáson és az elhízás fokától függően növekszik.

A túlsúly ellenőrzésének másik hatékony módja a derékvonal mérése, mivel a szakértők szerint a testzsír felhalmozódása, különösen a hasban, az egyik kockázati tényező a cukorbetegségben vagy a szív- és érrendszeri balesetekben. Nők esetében a kontúrban legfeljebb 90 cm, a férfiak esetében pedig 102 cm. Miután tisztázta az esetét, az imc-et és az intézkedéseket, ideje megnézni, mi okozza a túlsúlyt.

A túlsúly okai között megtalálhatjuk:

 • Rossz étrend: a kalóriánál több, a probléma az étel minősége és a bevitt mennyiség. Ha cukorban, feldolgozott ételekben, telített és transz-zsírokban, finomított szénhidrátokban, például kenyérben és süteményben gazdag étrend van, akkor elkerülhetetlenül hízni fog.
 • Kevés fizikai aktivitás: ha a rossz étrend mellett nem rendszeresen edz, akkor a kilónkat valószínűleg magas lehet növelni.
 • Életmód: ha olyan személy, akinek nehéz edzeni, a nap nagy részében irodában dolgozik, és más kötelezettségekkel is jár, mindez hozzájárul a túlsúlyhoz vezető rossz szokásokhoz.
 • Genetika: bár ez nem olyan gyakori, ha előfordulhat egy családi hajlam, amely miatt több súlyprobléma van, mint mások.
 • Betegségek: többek között hypothyreosis, policisztás petefészek szindróma hozzájárulhat a probléma kialakulásához.
 • Érzelmi tényezők: szorongás, stressz, depresszió vagy étkezési és önértékelési problémák vezethetnek, hogy ellenőrzés nélkül enni tudsz.

Milyen mellékhatásai és következményei vannak a túlsúlynak?

Ezen hatások között mindazokat találunk, amelyek a túlsúlyos vagy elhízott betegekkel kapcsolatosak, mivel mindkét betegség kockázati tényezője ezek kialakulásának, és ilyen betegségek következményeként orvoshoz kell menni, és minél előbb el kell kezdeni gyógyszeres kezelést. amennyire csak lehetséges, a súlycsökkentési terv mellett.

A túlsúlyhoz kapcsolódó leggyakoribb betegségek a következők:

 • Magas vércukorszint
 • Cukorbetegség
 • Anyagcsere- vagy inzulinproblémák
 • Magas vérnyomás (magas vérnyomás)
 • Magas koleszterin- és trigliceridszint
 • Alvási apnoe
 • Szívroham (kardiovaszkuláris balesetek)
 • Epekövek és májproblémák
 • Egyes rákfajták
 • Hormonális és termékenységi problémák

Hogyan lehet elkerülni és leküzdeni a túlsúlyt?

A súlycsökkenés nagyon beszélgetéses téma, azonban számos étrend és recept van, amelyek nem mindig hatékonyak az ilyen célok elérésében. Ne feledje, hogy a test zsírtartalmának és imc-szintjének függvényében könnyebb vagy nehezebb lesz a fogyás. Nincsenek csodák vagy titkos diéták, csak türelmesnek kell lennie, és egészségért kell csinálnia, nem pedig esztétikai kérdésként. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás elérheti az optimális súlyt, ám ne feledje, hogy nőkben a folyamat lassabb, mint a férfiaknál.

Vegye fel az étrendbe az összes makroelemet: zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat, de ügyeljen arra, hogy jó minőségűek legyenek. Kerülje a főzőolajokat, sült ételeket, cukrokat, csomagolt és feldolgozott termékeket, valamint édes italokat. Ezenkívül hetente legalább háromszor gyakorolja az izmait, és végezzen nagy intenzitású kardiovaszkuláris gyakorlatokat.

Vannak más hatékony módszerek is a fogyáshoz, de légy óvatos a megtévesztő reklámozással, mivel nem minden a legjobb minőségű vagy a legjobb összetevők. Ha étrend-kiegészítőkkel támogatott fogyást akar elérni, keresse meg a legjobbat, és mindig megbízhatóan szerezze be őket. oldalak; Ezenkívül mindig ellenőrizze, hogy az összetevők természetes eredetűek-e, és hogy a szervezetben nincs-e ellenjavallata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here