Hogyan lehet gyorsan fogyni -a 160 grammos diéta bemutatása

0

Számos olyan diéta létezik, amelyet eredetileg azért alkottak ugyan, hogy egy betegség tüneteinek a csökkentésében nyújtson segítséget, azonban kedvező hatásai miatt azok is választhatják, akik nem érintettek az adott betegségben, csak szeretnének egészségesebben étkezni, vagy éppen fogyni. Ezek közé tartozik a 160 grammos diéta is, amely alapvetően azért jött létre, hogy az inzulinrezisztencia tüneteiben szenvedők számára nyújtson segítséget, illetve hogy segítsen megelőzni a cukorbetegség kialakulását, amely már egy nagyon komoly betegségnek számít.

Ez a diéta azonban azok számára is megfelelő, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni, esetleg fogyókúrába szeretnének kezdeni. Ennek oka, hogy ez a diéta egyik létfontosságú tápanyagot sem csökkenti le drasztikusan. Ezzel a diétával egy hosszú távon fenntartható étrendet lehet kialakítani, amely egészséges alapanyagokat tartalmaz, és viszonylag megengedő az étkezéseket tekintve. Sőt, mivel az inzulinrezisztencia előszobája sok esetben a nagyobb túlsúly, ezért akár még a tünetek kialakulása előtt segíthet, megelőzve ezzel a betegség kialakulását.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit is jelent pontosan ez a diéta, melyek az alapelvei és hogy kinek ajánlott. Emellett adunk néhány gyakorlati tanácsot is annak érdekében, hogy még egyszerűbb legyen betartani a szabályokat, és valóban egy tartós életmódváltásba lehessen belevágni, akár egy betegség miatt szükséges, akár csak szeretnénk egészségesebben élni.

Kinek ajánlott a 160 grammos diéta?

Kinek ajánlott a 160 grammos diétaA 160 grammos diétát tehát azok számára találták ki alapvetően, akik az inzulinrezisztencia tüneteiben szenvednek. Ez pedig nem más, mint a 2. számú cukorbetegség előszobája. Ez a fajta cukorbetegség egy szerzett betegség, amely nagyon sok esetben a nem megfelelő életmód miatt alakul ki. Tehát ha valaki túlsúlyos, magas a vérnyomása, vagy éppen már volt cukorbeteg a családban, akkor sajnos fokozottan ki van téve ennek a betegségnek.

Ha már kialakultak a tünetek, akkor orvossal konzultálva mindenképpen érdemes betartani a diétát. Egyrészt ha már megjelent a cukorbetegség, akkor könnyebb kordában tartani a tüneteket. Ha pedig az inzulinrezisztencia szakaszában vagyunk, akkor pedig esetleg segíthet abban, hogy ne alakuljon ki a cukorbetegség.

Ez a fajta diéta azonban azok számára is tökéletes választás, akik szeretnének egészségesebben élni, esetleg veszíteni a túlsúlyokból. Az alapelvei ugyanis nem mások, mint amelyek az egészséges táplálkozáshoz szükségesek. A diéta során semmilyen ételcsoportot nem kell megvonni magunktól, így hosszú távon betartható, akár egy életmódváltás alapjait is adhatja.

A 160 grammos diéta alapelvei

A diéta során, ahogy azt a neve is mutatja, naponta 160 gramm szénhidrát fogyasztása javasolt, napi 5 étkezésre elosztva. Az étkezések közül három, a reggeli, az ebéd és a vacsora számít nagy étkezésnek. Emellett pedig a kis étkezések lesznek a tízórai és az uzsonna, illetve szükség esetén az utóvacsora is megengedett. A szabályok szerint a napi 160 gramm szénhidrátot ezekre az étkezésekre kell elosztani. Nagyon fontos az is, hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk. A nap első részében nagyrészt lassú felszívódású szénhidrát a javasolt, később azonban az étrend tartalmazhat gyors felszívódású szénhidrátot is.

Az étkezések közül a reggeli, az ebéd és a vacsora tartoznak a nagy étkezések közé, az tízórai és az uzsonna pedig kis étkezésnek számítanak. Az szénhidrát elosztása a következők szerint javasolt a 160 grammos diétában.

  • Reggeli: 30 g, csak lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazhat.
  • Tízórai: 20 g, elsősorban lassú felszívódású szénhidrát, de tartalmazhat valamennyi gyors felszívódásút is.
  • Ebéd: 50 g szénhidrátot kell tartalmaznia, főleg a lassú felszívódásúakból, de egy része lehet gyorsan felszívódó is.
  • Uzsonna: 20 g, amely lehet teljes mértékben gyors, lassú, de akár vegyes szénhidráttartalom is.
  • Vacsora: 40 g, szénhidrátot kell tartalmaznia, amely főleg lassú, de egy kis része lehet gyors is.
  • Utóvacsora: 10 g lassú felszívódású szénhidrát. Amennyiben azonban valaki szeretné felvenni az utóvacsorát az étrendben, akkor a vacsora szénhidrát adagját ennyivel csökkenteni kell.

Ahogy az a fentiekben is látható, alapvetően gyors és lassú felszívódású szénhidrátot is lehet fogyasztani. Minden esetben érdemes odafigyelni a mennyiségekre. Illetve nem szabad elfeledkezni arról, hogy a gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételek között rengeteg olyan van, mint például a cukor minden fajtája, amelynek a fogyasztása egyáltalán nem ajánlott.

Emellett vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek a szénhidrát tartalmát nem kell számolni. A húsok és a halak például nem számolós szénhidrátok. A zöldség, mint ételcsoport viszont trükkös. Alapesetben, ha nyers állapotban fogyasztjuk, akkor biztosan lassú felszívódású lesz, és ha 100 grammban kevesebb mint 5 gramm szénhidrát található, akkor nem kell számolni. Ha viszont főtt állapotban fogyasztjuk, akkor már számolós lesz.

Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lassú és gyors felszívódású szénhidrátokat, amelyek a diéta alapját képezhetik.

Lassú felszívódású szénhidrátok:

teljes kiőrlésű liszt és az abból készült ételek (ide tartozik a teljes kiőrlésű tönkölyliszt, rozsliszt, tészta, teljes kiőrlésű kenyér stb.), zabpehely és zabpehelyliszt, csicseriborsó liszt, quinoa, hajdinaliszt, a különféle maglisztek, a rizs egyes típusai (barna, fekete, vörös, basmati), bulgur, amaránt, köles, gersli, hajdina, kókusztej, mandulatej, tejföl, mascarpone, tejszín, a legtöbb zöldségféle, olajos magvak.

Gyors felszívódású szénhidrátok:

tej, kefír, joghurt, gyümölcsök, zöldségek krém vagy püré formában.

Arra is érdemes figyelni, hogy bizonyos konyhatechnikai eljárások gyorsíthatják az egyébként lassú felszívódású szénhidrátok felszívódását. Ilyen például a turmixolás, a pürésítés vagy az aszalás.

A 160 gramm szénhidrát diéta előnyei

Ahogy az említettük, a diéta számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Az egyik ilyen, hogy az alapelvek betartásával étkezéseink egészségesek lesznek, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás a legfontosabb szempont. A másik előnye hogy fenntartható, hiszen akár évekig is lehet a diéta szabályai szerint élni, nem szükséges szünetet tartani. Ennek oka, hogy a szervezet minden fontos tápanyagot megkap a kiegyensúlyozott étkezések során. A harmadik legfontosabb előnye, hogy személyre szabható. Nyugodtan elhagyhatók azok az ételek, amelyet valaki nem szeret, így saját igényeinkhez igazíthatjuk a táplálkozásunkat. És végül, de nem utolsó sorban, teljesen kiszámítható. Ha valaki a megadott szempontok szerint állítja össze az étrendet, akkor napokkal előre is megtervezheti az étkezéseket.

Gyakorlati tippek a 160 grammos diéta betartásához

Természetesen ebben a diétában is vannak olyan tippek és trükkök, amelyek segítenek abban, hogy még könnyebb legyen betartani azt. Az alábbiakban bemutatunk néhányat, amelyeket figyelembe véve a gyerekjáték lesz az egészséges életmódra való áttérés.

Tervezés

Nagyon fontos, hogy tervezzük meg az étkezéseket, főleg a diéta elején. Előre állítsuk össze azt, hogy melyik étkezés mit fog tartalmazni, így biztosak lehetünk abban, hogy tartani tudjuk a diéta előírásait és nem fogyasztunk nagyobb mennyiséget, vagy valamilyen tiltott ételt. Segíthet ebben egy étkezési napló, amelyben pontosan vezethetjük az egyes étkezéseket. A diéta elején akár egy mintaétrend követési is sokat segíthet neked az étrend pontos betartásában.

Étkezések időzítése

Nagyon fontos az étkezések megfelelő ideje is. Ennek oka, hogy ezzel befolyásolhatjuk a vércukorszint megfelelő szintjét. Fontos, hogy mindig szerepeljen az étrend elemei között a reggeli, a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora is. Az első étkezés mindig reggel 9 előtt történjen, és ehhez igazítsuk a fogyókúra többi étkezésének az időpontját.

A szénhidrát számolása

A megfelelő étrend betartásában nagyon sokat segíthet a szénhidrát számolása. Ehhez szükséges, hogy lemérjük az egyes alapanyagokat és pontosan jegyezzük fel azok szénhidrát tartalmát. Az étkezési napló természetesen itt is jó szolgálatot tehet.

A folyadékok szerepe

Mint minden diéta során, lényeges, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Ahogy azt már megszokhattuk, ennek víznek vagy cukormentes teának kell lennie. A cukros italok ugyanis gyorsan felszívódó szénhidrátnak minősülnek.

Ne csak a szénhidrátot számoljuk!

Ahogy azt említettük, a diéta alapja a szénhidrát számolása. Emellett figyelni kell azonban a naponta bevitt kalóriák mennyiségére is. Hiszen könnyen előfordulhat, hogy betartjuk ugyan az előírt szénhidrát mennyiséget, a súlyunk mégis gyarapodik. Nagyon fontos tehát, hogy a naponta szükséges kalória mennyiséget se lépjük túl, különben könnyen előfordulhat, hogy a súlyunk gyarapodni fog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here