A hipertónia az egyik legveszélyesebb betegség

0

A hipertónia, vagy magas vérnyomás az egyik legelterjedtebb betegségnek számít napjainkban, Magyarországon óvatos becslések szerint minden ötödik ember érintett. Ami a legveszélyesebb benne az az, hogy gyorsan ki tud alakulni és sokáig teljesen tünetmentes, viszont ha sokáig kezeletlenül hagyjuk, akkor rövidtávon is komoly egészségkárosodást képes okozni. Ennek megfelelően a rendszeres vérnyomás-mérés elengedhetetlen szinte mindenki számára.

Mi a vérnyomás, mi számít magas vérnyomásnak és mi okozza?

Vérnyomás az a nyomásérték, amelyet az ér falára fejt ki az azon átfolyó vér és amelynek két változata van. Egyrészt létezik a szisztolés vérnyomás, amelyet akkor mérünk, amikor a szív a vért kipumpálja az erekbe, másrészt létezik a diasztolés vérnyomás, amit akkor mérünk, amikor a szív izmai éppen elernyedtek. Mértékegysége a Hgmm. A legfontosabb érték, tehát az optimális vérnyomás a 120/80 Hgmm, efeletti értékek esetén már valamilyen fokú magas vérnyomásról beszélünk (tehát ha a vérnyomás 120 felett van, akkor is már normális, de nem optimális vérnyomásról beszélünk). Hipertónia az, amikor a vérnyomás értéke 140 90 hgmm vagy efeletti érték, a 180 90 hgmm feletti érték már rendkívül súlyos, 3. stádiumú hipertónia, ami azonnali beavatkozást igényel.

Fontos azonban tudni, hogy pontos vérnyomást nyugalmi állapotban tudunk csak mérni, és azt a kart, amelyen a vérnyomást mérjük, mindenképpen támasszuk alá. A mérést célszerű rövid időn belül többször megismételni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a második mérés mindig alacsonyabb, mint az első, ami teljesen normális. Főleg, hogy a vérnyomás sosem állandó, a legkisebb mozgástól vagy izgalmi állapottól már növekedhet.

A magas vérnyomás ellen egyébként tudunk is tenni és nem is, hiszen vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, ilyen például az életkor (45 év felett természetes az emelkedés) vagy az öröklődés, viszont magas vérnyomást okoz például a túlsúly, a túlzott só- vagy alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a fizikai aktivitás hiánya és a stressz is.

A magas vérnyomás betegséget két csoportba tudjuk sorolni:

  • elsődleges hipertónia esetén a magas vérnyomás mögött nincs konkrét elváltozás, ezek azok a helyzetek, amikor több faktor (túlsúly, stressz stb.) eredményeként alakul ki a magas vérnyomás, nem valamiféle szervi elváltozás okán
  • másodlagos hipertónia az a helyzet, amikor a magas vérnyomás mögött kimutathatóan szervi problémák állnak, például veseartéria szűkület vagy phaeochromocytoma stb.

Az összes beteg 4/5-e egyébként elsődleges hipertóniában szenved, a másodlagos hipertónia jóval ritkább és általában a kiváltó ok gyógyításával meg is lehet szüntetni a magas vérnyomást.

Magas vérnyomás következményei, tennivalók

A magas vérnyomás azért is nagyon veszélyes, mert ennek eredményeként az erekben a nyomás megnő, ami mondjuk akár kialakulhat amiatt is, mert az egészségtelen táplálkozás okán érszűkület lépett fel, vagy megvastagodott az erek fala stb. És ennek következtében az erek a szívverés pillanatában egyre kevésbé lesznek képesek kitágulni, ergó nagyobb nyomás fog az érfalakra nehezedni. És értelemszerűen miután erősebb az ellenállás, a szívnek is meg kell erőltetnie magát jobban, így pedig elkezdenek károsodni az érfalak és egyre súlyosabb szív és érrendszeri problémák lépnek fel. A nem kezelt magas vérnyomás súlyos érrendszeri betegségek kiváltó oka, de ha nem kezeljük előbb-utóbb áldozatául esünk egy szívinfarktusnak, agyi érkatasztrófának vagy szívelégtelenségnek.

Alapvetően ha magas vérnyomás lép fel és ennek értéke még nem lép tartósan 150-160 fölé, akkor elsőként az életmódunk megváltozásával kell megpróbálni változtatni ezen az értéken:

  • csökkenteni kell a testsúlyt
  • szinte eliminálni kell az étrendből a sófogyasztást
  • növelni kell az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök mennyiségét, egyfajta mediterrán étrendet kell kialakítani
  • minimum 30 perc fizikai aktivitást kell beiktatni minden napunkba
  • le kell számolni a káros szenvedélyekkel, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás

Ha az önkéntes életmódváltás nem hoz sikert és nem sikerül érdemben csökkenteni a vérnyomást, akkor vérnyomáscsökkentő termékek vagy magas vérnyomás-kiegészítők használatára is szükség lehet, de ekkor már leggyakrabban a gyógyszeres kezelés is képbe kerül, bétablokkolók vagy éppen vízhajtók képében.

Mire kell figyelnünk, melyek a magas vérnyomás hipertónia tünetei?

Sokan a „néma gyilkosnak” nevezik a magas vérnyomást, mert legtöbbször nem okoz panaszokat még akkor sem, ha sokszor tévesen bizonyos tüneteket a hipertónia számlájára írnak – attól, hogy valakinek fáj a feje vagy kipirult az arca, még nem biztos, hogy magas vérnyomása is van.

Viszont van egy-két olyan tünet, amire azért érdemes odafigyelni, mert nagy gyakorisággal felhívja a figyelmet a magas vérnyomásra. Ilyen jellemző panasz a tarkótáji fejfájás, ami gyógyszer bevétele nélkül, spontán elmúlik. Szintén jellemző tünet a szédülés, gyakori fáradékonyság, gyengeség, esetleges homályos látás vagy megjelenő fekete pontok a szem előtt. A súlyosabb tünetekről nem érdemes beszélni sokat, hiszen ezek már olyan komolyak, hogy valószínűleg a legtöbb ember ezektől azonnal orvoshoz fordul: például ilyen a koponyán belüli nyomás fokozódása miatt szemfenéki elváltozások, vérzések, de súlyos tünet a nyaki főverőér szűkülete vagy elzáródása is.

A magas vérnyomás hosszútávú fennállása komolyan károsítja az erek falának belső rétegét, amitől lerakodások, vérrögök keletkeznek és ezek pedig súlyos szív és érrendszeri vészhelyzeteket idéznek elő, legtöbbször a stroke és a szívinfarktus jelentkezik. A vérnyomás csökkentése jelentős mértékben csökkenti ezen események bekövetkezésének esélyét, de az egészséges életmóddal normalizálhatja az erekben uralkodó nyomást, hiszen a szívbetegségek három fő kiváltó oka a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás – tehát mi is tehetünk a szívünk és elménk védelméért elég sokat.

Ha nem kezelik, akkor a súlyos hipertónia egy év alatt könnyedén elvihet egy embert, az egy évnél hosszabb túlélés aránya csak öt százalék. Ha sikeresen túl is élünk tovább egy kezeletlen magas vérnyomással, kezelés nélkül előbb-utóbb szemünk világát is elveszítjük, hiszen a hipertónia az ideghártya, a retina ereinek összehúzódásához is vezet. A szív és különösen a vese is súlyosan károsodik, ha hosszú időn át megnövekedett a testben a vér nyomása, hiszen ha csökken a veseereken átáramló vér mennyisége, akkor a veseműködés rendkívül gyorsan leromlik.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek

Ha az életmódváltás és a kiegészítők már nem tudnak segíteni, akkor biztosan a rendszeres gyógyszeres kezelés az egyetlen út, hogy hosszú ideig élhessünk ezzel a betegséggel. A legfontosabb cél nem a 120/80-as vérnyomás elérése, hanem az, hogy hosszú időn át a vérnyomásunk ne legyen 140/90 fölött, főleg igaz ez korábbi kórelőzmények vagy éppen vese- és cukorbetegség esetén.

A gyógyszerek legfontosabb csoportja a vízhajtók, az ún. ACE-gátlók, az angiotenzinreceptor-blokkolók és a béta-blokkolók, amelyeket súlyos esetben sajnos akár összevontan is szedni kell és szigorúan be kell tartani az adagolásukra vonatkozó előírást, mert nem csak a hipertónia, de a túlzottan alacsony vérnyomás vagy a hirtelen vérnyomásesés is súlyosan veszélyes lehet.

De a cél értelemszerűen az, hogy ezt elkerüljük, tehát mindenképpen igyekezzen egészséges életmódot folytatni vagy egészítse ki étrendjét vérnyomást csökkentő kiegészítőkkel is – és ne felejtse, a mozgásnál nincs jobb gyógymód.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here