Figyeljük a tesztoszteront, ha nem akarunk gondokat a prosztatánkkal

0

A tesztoszteron egy rendkívül összetett hatású hormon, férfiak esetén ez felelős a nemi vágyért, a növekedésért, a csontok és izmok fejlődéséért, hajnövekedésért, de például nagyban hozzájárul a szellemi teljesítőképesség növekedéséhez és a jó hangulathoz is.

A tesztoszteron szint nagyon sok mindent meghatároz a férfiak esetében

Ha egy férfi sokszor érzi úgy, hogy csökkent a libidója, az ereje, nagyon gyakran gyenge az erekciója és sokszor tör rá álmosság, akkor meg kell vizsgálni a tesztoszteronszint nagyságát, hiszen ilyen tüneteket szinte csak a „férfihormonnak” is nevezett tesztoszteron hiánya okozhat. A férfi nemi vágy pedig teljes egészében a tesztoszteron hormon szintjéhez köthető, de kevésbé ismert, hogy ez a hormon növeli az izmokban a fehérje termelését, tehát növeli az izomzatot és az izomerőt. Így alacsony tesztoszteronszint esetén gyengül a test, csökken az izmok tömege és ereje, tehát összességében is legyengül az érintett férfi. Ennek megfelelően kutatások is bizonyítják, hogy a hormon pótlása után a legtöbb esetben csökken a hasi zsír mennyisége, sőt az egész test zsírmennyisége is alacsonyabbá válik és megfordul az izmok visszafejlődésének folyamata is.

És sajnálatos módon a kor mellett a tesztoszteronszint csökkenésére további tényezők is hatással vannak, például a mindennapi rohanás és stressz, a transzzsírok, az alkohol minden formája, a túledzés, a nassolás és az éjszakai evés. A prosztata és a tesztoszteron kapcsolata is érdekes kérdés, hiszen vannak tanulmányok, amelyek szerint növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát a magas tesztoszteronszint, de igazából ténylegesen ezt nem bizonyították és kutatásokból kiderült az is, hogy a kettőnek nincs is ilyen formában köze egymáshoz. A prosztata kezelő termékek többsége ennek megfelelően tartalmaz is tesztoszteront, ami ajánlott ilyen prosztata kiegészítők használata esetén az az, hogy a kúra során végig figyelni kell a prosztata állapotát, hogy meggyőződjünk róla, elérjük a várt hatást.

Tehát a tesztoszteronszint alacsony értéke vagy folyamatos csökkenése esetén szükség lehet a tesztoszteron megfelelő pótlására, de ennek célja semmilyen formában nem lehet a teljesítmény vagy és izomerő növelése sem, a cél a teljesen kiegyensúlyozott, egészséges életminőség elérése. Tehát olyan panaszok esetén, mint a fentebb taglalt erekciós panaszok, gyengeség, folyamatos fáradtság, mindenképpen ki kell deríteni a tesztoszteronhiány okát és ha lehet, akkor meg kell próbálni azt is kezelni. De akkor sem kell megijedni, ha valaki éppen nem szeretne gyógyszereket vagy vegyszeralapú készítményeket szedni, hiszen több olyan gyógynövényes, természetes készítmény érhető el, amelyek minden esetben képesek a tesztoszteronszint növelésére és így a panaszok mérséklésére.

A tesztoszteron pótlása sok esetben létfontosságú az életminőség javítása érdekében

Ha diagnosztizálni tudtuk, hogy a tesztoszteron hormon hiánya áll panaszaink hátterében, akkor érdemes már rögtön megoldás után nézni, hiszen ezek a tünetek csak súlyosbodnak az idő előrehaladásával és jó ha tudjuk, hogy ennek a hormonnak a létezése nem csak a nemi szervek működését és a szexuális életet befolyásolják, de a hormonból aromatizáció útján ösztradiol keletkezik, ami a csontok működésére van hatással. Tehát az alacsony tesztoszteronszint csontritkuláshoz vezethet már rövidebb időszak alatt és ezt több tanulmány is igazolta, férfiak esetében például a gyakoribb combnyaktörések aránya összeköthető volt a „férfi hormon” alacsony szintjével. Szintén egy fontos tényező, hogy a tesztoszteron fokozza a vörösvérsejtek termelését a vese eritropoetin termelődésén keresztül, így növeli a hemoglobin szintet.

Eme hormon hiánya hatással van anyagcserénkre is, hiszen olyan betegségeket okozhat, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és diszlipidémia, tanulmányok és vizsgálatok is igazolták, hogy tesztoszteron pótlása után javultak a vércukor értékek, csökkent a hasi zsír mennyisége is. Egymásnak ellentmondó tanulmányok vannak ugyanakkor bizonyos szív- és érrendszeri betegségek tesztoszteronnal való gyógyítására vonatkozóan, hiszen az egy ismert tény, hogy ez a hormon relaxálja az ereket és befolyásolja az érfal működését, de hogy tényleges javítja-e a szívműködést, az még nem száz százalékosan alátámasztott tény.

Bár eddig a tesztoszteron áldásos hatásairól volt szó, nagyon fontos megemlíteni, hogy túlzott alkalmazás, a tesztoszteron túlzott bevitele esetén a herékben lévő tesztoszteron termelése leállhat, ezzel együtt a spermiumok termelődése is megszűnik, a túladagolás az agyalapi mirigyre is komoly hatásokat gyakorol, így összességében meddőséget okoz – sokan ezért a férfi fogamzásgátlás jövőjét látják benne.

Fontos megemlíteni azt is, hogy alacsony tesztoszteron szint esetén nem a mesterséges bevitel az egyetlen megoldás, mindenképpen érdemes az életmódunkat is megvizsgálnunk, hiszen ahogy fentebb volt már róla szó, rengeteg olyan mindennapos tevékenység van, amely negatívan befolyásolja a „férfi hormon” szintjét és az egész szervezetünk működését negatívan befolyásolja a leállt tesztoszterontermelés. Egészséges hatóanyagok és gyógynövények segítségével is helyreállítható a hormon szintje, ezzel pedig visszanyerhető az erekció, az izomerő és a kipihent, egészséges szervezet. Ismert tesztoszteront növelő növény például a királydinnye, a maca, a görögszéna és a tongkat ali, mindegyik esetében közös, hogy vannak tanulmányok amelyek szerint nem minden esetben növelik a hormon szintjét, de a libidóra mindegyik pozitív hatással van.

Mennyi tesztoszteront termel a szervezet?

Alapesetben a tesztoszteron normál értéke férfiak esetén 10-28 nmol/l , de életkorral fiziológiásan is csökken a tesztoszteron szint, tehát a szintet az életkorral együtt kell elemezni és értelmezni. A tesztoszteron szint mérése vérvétel útján történik, amely nem igényel előkészületeket, tehát éhgyomorra vagy egyéb előkészületekre nincs szükség.

Mik a legjobb tesztoszteron fokozó módszerek?

A tesztoszterin szint növelése jópár különféle módszerrel történhet, például súlyzós edzéssel, megfelelő mennyiségű zsír fogyasztásával, a stressz csökkentésével, a D-vitamin pótlásával, az alkoholfogyasztás elhagyásával vagy a több alvással, de a komolyabb szintű növeléshez érdemes táplálék-kiegészítőkhöz fordulni. Elérhető több olyan gyógyszer vény nélkül, ami segíthet ebben, de léteznek olyan módszerek is, amikor a pótlás gyógynövénnyel történik.

Ilyen gyógynövények például a királydinnye, de ennél fontos azért néhány előzetes előkészület, ugyanis a jelenlegi tanulmányok azt mutatják, hogy nagyon jó bélműködés szükséges a hatás eléréséhez. Ugyanilyen hatásos a maca, bár erről csak afrodiziákumként beszélnek, ugyanis nincsenek hivatalos tanulmányok, amelyek azt igazolnák, hogy ténylegesen komoly mértékben képes emelni a tesztoszteron szintjét.

A Tongkat Ali igen híres Malajziában és Thaiföldön is, a libidót és az erekció erősségét fokozza, de sokan esküsznek még a görögszénára is, amelyet az iparban szteroid gyógyszerek előállítására használnak és a természetgyógyászok körében nagyon ismert tesztoszteron fokozó gyógynövénynek számít.

Problémák esetén tehát mindenképpen meg kell fontolni a tesztoszteron szint javítását pótlás útján, de mindenképpen figyeljünk oda, hogy milyen táplálék-kiegészítőket vagy gyógynövényeket használunk erre.

A tesztoszteron injekció

Ha nem táplálék-kiegészítőkkel, hanem orvosi úton történik a tesztoszteron pótlása a szervezetben, akkor történhet zselé, tapasz vagy injekció formájában, amely utóbbi messze a legegyszerűbb, hiszen nincs vele tennivaló, azon kívül, hogy hetente vagy kéthetente kap az ember egy injekciót.

Így viszont elég nehéz kontroll alatt tartani a tesztoszteronszint emelkedését vagy csökkenését, így sok esetben az injekciókúra a tesztoszteronszint ingadozásával jár együtt, amit leszámítva egyébként messze az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb tesztoszteronpótlási módszerről beszélünk. Ami fontos, hogy megfelelően kontrollálva és a szint folyamatos vizsgálata mellett történjen a pótlás injekciókúra esetén.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here