A B1 vitamin B2 vitamin B6 vitamin kulcsszerepet tölt be az emberi szervezetben

0

A B-vitaminok olyan vízben oldódó vitaminok, amelyek egy normál kiegyensúlyozott táplálkozás esetén megfelelő mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, de miután létfontosságú a szerepük a szervezet működésében, egy kisebb hiány is komoly problémákhoz vezethet. Fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban, az idegrendszer épségének megőrzésében, a bőr egészségének megtartásában és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ne legyünk mindig fáradtak és kimerültek. Ebből az is látható, hogy ezen vitaminok hiánya leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri tünetekben nyilvánul meg. Fontos tudni, hogy a rendszeres napi alkoholfogyasztás és nem megfelelő táplálkozás vagy valamilyen bélrendszeri betegség miatt alakul ki ezen a B-vitaminok hiánya.

Részletesen ezekről a létfontosságú vitaminokról

A tiamin néven is ismert B1-vitamin létfontosságú a szervezet számára, hiszen az idegsejtek és izmok normális működését biztosítja és kiemelt a szerepe az anyagcsere folyamatokban is. Ennek hiányát onnan vehetjük észre, hogy egyre gyengébbnek, étvágytalannak és levertnek érezzük magunkat, hosszútávon pedig komoly szív- és érrendszeri tüneteket is produkálhat. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak tiamint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a húsok, a máj és az élesztő, ezek pedig alapvetően azért megtalálhatóak a legtöbb ember étrendjében, de szükség esetén a szívműködést támogató kiegészítők szedése is javallott, hiszen azok is tartalmaznak tiamint szinte minden esetben.

A riboflavinként is ismert B2-vitamin a sejtek oxidatív anyagcseréjének egyik főszereplője és maga az ember is előállítja a bélrendszerében, létfontosságú a szerepe a szénhidrátok anyagcseréjéhez, a nyálkahártya egészségének megőrzéséhez. Nagyon ritkán fordul elő riboflavin hiány a szervezetben, de  a tiaminhoz hasonlóan nagy mennyiségben található meg tej és tejtermékekben, a zöldség- és főzelékfélékben, a húsokban, a tojásban és a májban is (tehát fontos ezen élelmiszerek napi szintű, nagyobb mennyiségű bevitele vagy a vitamin más forrásból történő pótlása). Így önmagában nem is nagyon található meg étrend-kiegészítőben, mindig b-vitamin komplex készítmények részeként lehet beépíteni mindennapi étrendünkbe.

A B6-vitamin vagy pyridoxin a fehérjék lebontásában, az aminosavak anyagcseréjében játszik komolyabb szerepet és érdekesség, de bizonyos érrendszeri betegségekre alkalmazott gyógyszerek csökkentik a hatását. Akkor lehet gyanakodni, hogy a vitamin hiánya alakult ki, ha bőrtünetek jelentek meg, bőrgyulladás, csökkent állóképesség valamint vérszegénység jellemzi a hiányállapotot, ennek megfelelően a hatékony szív készítmények részét is képezi ez a vitamin, amelynek napi bevitelét májból illetve tonhalból (általában a legtöbb hal), burgonyából illetve gyümölcsökből és zöldségfélékből tudjuk megoldani. Érdekesség az a tulajdonsága, mely szerint hevítés hatására egy része megsemmisül, bár kíméletes hőkezelés esetén viszonylag kis mennyiségű pyridoxin távozik az ételből. Ez pedig azt is jelenti, kíméletes párolással vagy gőzöléssel vitaminban még gazdagabb táplálékot vihetünk be szervezetünkbe (így működik a C-vitamin is). Sőt, ha a készítés során a recepthez még egy kis ecetet vagy paradicsomot adunk, akkor még több pyridoxint tudunk megőrizni az ételben.

További fontos B-vitaminok, a B-vitamin csoport fontossága és megfelelő bevitele

Egy időben H vitamin volt a neve, de manapság már B7 vitamin vagy biotin az elnevezése és létfontosságú a szerepe a vércukorszint stabilizálásában. Mivel az idegsejtek kizárólag glükózból nyernek energiát, nem szabad hagyni szintjének lecsökkenését, hiszen ha nincs 100 mg belőle 100 ml vérben, akkor előbb idegesek leszünk, 40 mg-os szintnél már depressziószerű, gyötrő tüneteink lesznek, ha ez alatti szintre süllyed a a mennyisége 100 ml vérben, akkor pedig már teljesen összeomlik a koncentrációink, ekkor már azonnal fel kell tornázni a szintjét. A biotin segít feldolgozni a fehérjét, kapcsolatban van a folsvavval, pantoténsavval, B12-vel is.

Mivel a szervezet előállítja a biotint, így normál esetben nem kell nagy mennyiségben pótolni, de ha egyoldalú a táplálkozásunk, akkor érdemes étrendkiegészítőkből pótolni. Lehet pótolni természetes úton is a következő élelmiszerekből: máj, szójaliszt, tojássárgája, dió, mogyoró vagy éppen teljes kiőrlésű gabona.

Mint látható a fentiekből, a vitaminok és különösen a B-vitaminok létfontosságú szerepet töltenek be az egészségünk megóvásában és a mindennapi életminőségünk megőrzésében és elengedhetetlenek a test egészséges működéséhez és az is látható, hogy alapvetően kiegyensúlyozott táplálkozással, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzésével, mozgással és stresszmentes élettel szinten tudjuk tartani ezen vitaminok mennyiségét szervezetünkben. Viszont téli időszakban, kevés mozgás és rossz táplálkozás esetén fontos étrendkiegészítőkkel, különféle készítményekkel pótolni a B-vitamin bevitelét naponta, hiszen hiányuk esetén komolyabb problémák is kialakulhatnak.

Azért szerencsés a helyzet, mert anno még az 1930-as évek végén rájöttek, a B-vitamin nem egyetlen vitamint takar, hanem egy egész vitaminkomplexet, de pont ennek köszönhetően komplex készítmények érhetőek el a piacon, akár teljesen természetes formában, amelyek segítségével könnyen szinten tudjuk tartani ezen vitaminok mennyiségét a testünkben. És pont emiatt kell komplex készítmények formájában bevinni ezen vitaminokat, mert ha külön visszük be őket, akkor jelentősen korlátozzuk a vitamin-komplex hatásfokát – mert ezek a vitaminok egymással szoros kölcsönhatásban működnek, így tudjuk megtartani a természetes egyensúlyukat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here