A hipertónia egy igazi alattomos gyilkos

0

A sokáig tünetmentesen vagy elhanyagolható tünetekkel jelen lévő hipertónia hosszú távon teljesen tönkreteszi az ereket és a szívműködést és szinte biztosan agyi érkatasztrófához vagy szívinfarktushoz vezet. Magyarországon a legfrissebb kutatások szerint minden 8. magyar ember halálának köze van a hipertóniához.

A magas vérnyomás okai, tünetei, következményei

Elsőként a legfontosabb azt tisztázni, hogy mit is nevezünk magas vérnyomásnak, hiszen a ma elérhető eszközök segítségével ezután már könnyedén monitorozható, hogy a probléma esetleg megszűnt-e a szívműködését és keringését támogató kiegészítők használata után. Hipertónia az, amikor a vérnyomásérték folyamatosan több mint 140/90 Hgmm (higanymilliméter), tehát ha sportolás közben felmegy a vérnyomásunk, az még nem jelenti azt, hogy betegek vagyunk.

Alapvetően a kiváltó okai 90%-ban ismeretlenek, értelemszerűen vannak kockázati tényezők, de az ún. elsődleges hipertónia kialakulása mögött nincs szervi elváltozás vagy betegség, rengeteg faktor közrejátszik és játszhat létrejöttében (ezzel szemben a másodlagos hipertónia kialakulása mögött van szervi ok). Ilyen tényezők például a minimális fizikai aktivitás, az elhízás, rossz táplálkozás, életkor, dohányzás, de rajtunk kívül álló tényezők is kialakíthatják ezt a helyzetet, mint például genetika vagy szociáldemográfiai jellemzők.

Mivel a magas vérnyomás esetén – ahogy a neve is mutatja – megnövekszik az erekben a nyomás, ami az erek falának megvastagodásához, érszűkülethez vezethet és mivel a szívverés pillanatában az erek már egyre kevésbé tudnak kitágulni, így nő a vérnyomásértékünk. És mivel ez az ellenállás egyre nagyobb, a szívünket is komolyabb munkára késztetjük, ami szívinfarktushoz, szívelégtelenséghez, agyi érkatasztrófához és vesekárosodáshoz is vezethet – és ezek mindegyik súlyos, életet veszélyeztető állapot. Tehát mindent el kell követnünk azért, hogy megszüntessük a magas vérnyomást, a megoldás lehet gyógyszeres kezelés (ez a leggyakoribb), de segíthetnek keringési kiegészítők is, a lényeg, hogy megtörténjen a vérnyomás csökkentése és kialakuljon egy normális vérnyomás.

A hipertónia megelőzése, kezelése

A hipertóniát elég nehéz megelőzni, hiszen nem igazán ismert az összes kiváltó ok, de életmódunkkal sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a magas vérnyomást – megfelelő táplálkozás és étrend, mozgás és a dohányzás, alkoholfogyasztás mellőzése is sokat segíthet. Emellett rengeteg étrendkiegészítő áll rendelkezésünkre, amelyek szintén segítenek normalizálni a vérnyomásunkat. Sajnos hipertónia esetén nincsenek előzetes tünetek, így nagyon fontos a gyakori ellenőrzés, konkrétan a rendszeres vérnyomásmérés hozzájárul ahhoz hogy komoly problémákat tudjunk elkerülni. Mivel egyetlen mérés nem szolgál megbízható információval, bizonyos korban (40 év felett) már érdemes naponta többször is megmérnünk a vérnyomásunkat, de érdemes időnként egy terheléses EKG-vizsgálatot is elvégeztetnünk.

Az optimális vérnyomás 120/80 hgmm diasztolés/szisztolés vagy alacsonyabb érték és van bár több sáv létezik, alapvetően mindenkinek arra kell figyelnie, hogy egyik paraméter se legyen magasabb. Tehát ebből kiindulva, ha az otthoni vérnyomásmérővel mért érték rendszeresen 130/85 feletti, akkor fontos hogy orvoshoz forduljunk és gondolkodjunk el az életmódváltáson, még akkor is, ha az adott pillanatban a magas vérnyomás nem okoz konkrét problémát, hiszen a szív problémák, a szív túlterhelése minél tovább fennáll és minél magasabb a vérnyomásunk, annál nagyobb az esélye, hogy bekövetkezik egy kardiológiai betegség, megbetegedés.

Ahogy fentebb már volt tehát róla szó, a hipertónia sokáig csendesen pusztítja szervezetünket, de a gyógyszerek és az életmódváltás mellett étrendkiegészítők és gyógynövények is nyújthatnak segítséget. Ennek oka, hogy több olyan gyógynövényt ismerünk, amelyek javítják a vérkeringést, segítik ellazítani, tágítani az ereket, jó hatásuk van a szív működésére és lehet, hogy a már keletkezett vérrögök feloldásában is tudnak segíteni. Ilyen jótékony hatású természetes kivonat a sztívia is, amely a benne található steviosid nevű vegyületnek köszönhetően csökkenteni tudja a vérnyomást 5-10%-kal, rendszeres használat esetén. Azt pedig már nagymamáink nagymamái is tudták, hogy a fokhagyma a szív barátja és a betegség ellensége, hiszen amellett, hogy erősíti immunrendszerünket, jót tesz a keringésnek, segíti kitágítani az ereket, csökkenti a vérnyomást és megelőzi a vérrögök kialakulását is.

Ugyanilyen hatásos a magasvérnyomás-betegség ellen a galagonya, amely kísérletekkel bizonyítottan segítette a vérnyomás normalizálást rendszeres szedése esetén. De lehetne még sorolni, hiszen ott a szintén bizonyított hatással bíró hibiszkusz is, de kínai kutatások bizonyították, hogy jótékony hatása van a vérnyomásra a hazánkban kevéssé ismert bajkáli csukókának is. Aztán a népi gyógyászatban nagyon kedvelt pásztortáska és a mezei zsurló is nagyon hasznos a hipertónia elleni harcban, hiszen mindkettő jótékony hatással van a keringésre, tiszítja az ereket és a zsurló a vesén keresztül segít a szív munkáját támogatni.

Összességében tehát elmondható, hogy a legjobb kezelés a megelőzés, a megfelelő táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás elhagyása, a testsúly megőrzése és megfelelő étrendkiegészítők használata. A rendszeres testmozgás és a stressz kerülése is segít megőrizni egészségünket, de ettől függetlenül mindenképp ajánlott gyakran ellenőrizni a vérnyomásértékünket és legalább évente egyszer teljes állapotellenőrzést végezni szervezetünkön.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here