90 napos diéta – valóban lehet akár 20 kilót is fogyni?

0

Manapság jellemző, hogy sokan szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól. Ennek érdekében számtalan fogyókúra létezik már, amelyekből az egyik legismertebb a 90 napos diéta. Bár sok vélemény kering erről a diétáról, azt kevesen tudják, hogy eredetileg amerikai sportorvosok dolgozták ki az alapjait. Az elmúlt évek során számtalan sikertörténet, és leadott kilók bizonyítják azt, hogy a 90 napos diéta remekül segíthet a felesleges kilók leadásában még akkor is, ha valakinek egy picivel nagyobb súlyfeleslege van. Ezzel a diétával egyesek arról számoltak be, hogy akár 15-20 kg fogyás is elérhető.

A siker oka pedig nem más, mint hogy a 90 napos diéta alapjai nagyon egyszerűek. Az elvei bárki által könnyedén követhetőek. Sőt nagyon egyszerű beilleszteni a saját korábbi étrendünkbe, étkezési szokásainkba is. A pozitívuma, hogy semmilyen vitamint, illetve ásványi anyagot nem von el a szervezettől, hiszen ezek nemcsak a fogyáshoz nélkülözhetetlenek, hanem a szervezet megfelelő működéséhez is.

Cikkünkben alaposan végigjárjuk azt, hogy mit érdemes tudni erről a diétáról, milyen ételeket lehet fogyasztani, valamint azt is, hogy az egyes ételcsoportok hogyan illeszthetők be a diétába.

Mi a 90 napos fogyókúra lényege?

Mi a 90 napos fogyókúra lényegeA 90 napos kihívás diéta lényege a szétválasztás. Ez azt jelenti, hogy különböző napokon különböző ételcsoportokat lehet fogyasztani. A fehérje, a szénhidrát és a keményítő különböző napokon engedélyezett. Zöldség és gyümölcs azonban minden nap fogyasztható. A diéta sajátossága, hogy bár a legtöbb napon szigorú, a szénhidrát napon akár még édesség is beleférhet. Ez azt is jelenti, hogy ez a diéta kiegyensúlyozott étrendet biztosít bárki számára, hiszen mindegyik élelmiszernek megvan a maga feladata, amelyek megfelelő módon segítik a szervezet működését.

A diéta egyik szabálya, hogy a napok sorrendjét ne szabad felcserélni, hiszen csak így érhető el a megfelelő hatás. Az első 4 nap mindig ugyanaz, majd újra kezdődik a ciklus. Havonta egyszer tartható egy víznap, amely egy gyümölcsnap után következik.

A 90 napos diétát egy kis odafigyeléssel rendkívül könnyű betartani, hiszen csupán néhány alapszabályra kell figyelni. Sőt az ízekről sem kell lemondani, hiszen só, ketchup, főtt paradicsom használható ízesítésként bármelyik napon, és gyümölcs is fogyasztható a délelőtt folyamán.

A 90 napos diéta során nagyon fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. És ne feledkezzünk el arról sem, hogy szánjunk időt magunkra, amikor sportolhatunk, pihenhetünk. Emellett ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról sem, hiszen kipihenten még a legnehezebbnek tűnő napokat is könnyedén át lehet vészelni.

A 90 napos diéta alapelvei

A 90 napos diéta tehát a szétválasztáson alapul, ami azt jelenti, hogy különböző napokon fogyasztunk különböző ételcsoportokat. Az alábbiakban bemutatjuk a diéta alapvető szabályait, valamint azt, hogy melyik napon mit lehet fogyasztani.

Reggeli

A reggeli minden nap ugyanaz. Egy gyümölcscsoportból kell állnia, fontos, hogy ne keverjük a különböző gyümölcsöket, tehát egyszerre csak egyfélét fogyasszunk. Emellett cukormentes kávé és tea korlátlan mennyiségben fogyasztható.

1. nap – fehérjenap

A fehérje nap során olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek magas fehérje tartalommal rendelkeznek. Különböző fehérjetartalmú ételeket kell fogyasztanod. Ezek lehetnek tejtermékek, főtt vagy sült hús, hal, tojás, sajt. Ezek mellé 1 szelet kenyér is fogyasztható. Fontos arra figyelni, hogy az olyan tejtermékek estén, mint például a joghurt, kefir, túró 20 dkg maximum a napi adag.

Az ezen a napon felhasználható alapanyagok listája a következő:

  • Hús – ez lehet csirke, marha, hal, sertés, bárány főzve, sütve, párolva
  • Tejtermékek – tej, joghurt, kefir, túró – 20 dkg maximum
  • Szójatermékek- tofu, szójatej, szója főzőkrém stb.
  • Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek – ez lehet paradicsom, paprika, uborka, karalábé, karfiol stb.

2. nap – keményítőnap:

Ezen a napon a keményítőtartalmú szénhidrátokra kell összpontosítana. Általában főzve, sütve, párolva fogyaszthatók. Ajánlott ezen a napon bármilyen zöldségféle, bab, borsó, zöldbab, kukorica, lencse sárgarépa, burgonya főzve, sütve, párolva, de akár tészta nélküli levest is beiktathatunk az étrendbe.

A felhasználható alapanyagok a következők:

  • Olyan keményítőben gazdag zöldségek , mint a kukorica vagy éppen a burgonya.
  • A rizs minden változata
  • Hüvelyesek – szója, bab, zöldbab, borsó, lencse, csicseriborsó zöldbab, kukorica, lencse sárgarépa

3. nap – szénhidrátnap

Ezen a napon fogyasztható szénhidrát, de arra fontos figyelni, hogy ne társítsunk mellé fehérjét. Tehát például ha valaki pizzát szeretne enni, akkor ahhoz valamilyen zöldség feltétet válasszon. Itt is igaz az, hogy bizonyos zöldségek nyugodtan fogyaszthatók. De a tányérra kerülhet főtt tészta, bármilyen sós sütemény, vagy akár egy szelet torta is. Ne feledjük el azonban, hogy a cukor elhagyásával eredményesebb a diéta, így figyeljünk arra, hogy ezeket mivel édesítik.

4. nap – gyümölcsnap:

Gyümölcsnapon a reggeli, ebéd és vacsora is kizárólag gyümölcs lehet. Bármilyen gyümölcsöt választhatunk azonban, ráadásul korlátlan mennyiségben. Ehetünk friss és aszalt gyümölcsöket is, de utóbbi esetben figyeljünk arra, hogy ezeknek magasabb a cukortartalma. A gyümölcsnap során fogyaszthatsz magvakat és dióféléket, amelyek plusz energiát szolgáltathatnak a szervezet számára.

Víznap

Havonta egyszer víznapot is lehet tartani a diéta során. Ezen a napon, víz, valamint cukormentes kávé és tea fogyasztható. Ha pedig úgy érzed, hogy muszáj enned valamit, akkor tészta nélküli levest nyugodtan fogyaszthatsz. A víznap ugyan nem kötelező eleme a diétának, de hasznos lehet, mivel a folyadék segít kimosni a szervezetből a méreganyagokat.

Általános tanácsok az eredményes diétához

A fentiekben megnéztük tehát, hogy az egyes napokon milyen ételeket lehet fogyasztani annak érdekében, hogy a 90 nap alatt megszabaduljunk a súlyfeleslegtől. Van azonban néhány tanács, amely mint más diéta esetén, itt is megállja helyét. Az alábbi trükkökkel segítünk abban, hogy a lehető leghatásosabb legyen a 90 napos diéta.

Igyunk elég folyadékot

Igyunk elég folyadékotMint minden diéta során, a 90 napos szétválasztó diéta esetén is fontos, hogy elegendő folyadékot vegyünk magunkhoz. Bár ebben a diétában időnként egyszer víznapot kell tartani, mégis a köztes időben is fontos, hogy elegendő folyadékot vegyünk magunkhoz. Ez lehet víz, vagy pedig tea és kávé cukor nélkül.

Ez azért is fontos, mivel a szomjúságot könnyedén össze lehet keverni az éhséggel, így ha nem iszunk eleget, akkor azt kalóriákkal fogjuk pótolni. Emellett természetesen az is fontos, hogy folyamatosan hidratáltak legyünk, hiszen akkor sokkal jobban érezzük magunkat.

Figyeljünk a kalória mennyiségére

A 90 napos diéta során is fontos, hogy figyeljünk a kalóriákra. A legtöbb esetben ez nem okoz problémát, de például a szénhidrát nap esetében fontos lehet, hogy ne lépjük túl az egyébként megengedett kalóriát. Ha ugyanis sokkal több kalóriát veszünk magunkhoz, mint amit egyébként a szervezetünk elhasznál, az biztosan hízáshoz fog vezetni. Ezt úgy is elérhetjük, hogy figyelünk az összetevőkre, valamint az adagok nagyságára.

Sok esetben például a vacsora ugyanaz, mint az ebéd, de nem biztos, hogy ugyanakkora adagra van szükség belőle, valószínűleg elegendő kisebb mennyiségben fogyasztani, hiszen a kevesebb étel kevesebb kalóriát is jelent. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy radikálisan csökkentsük a kalóriát. De például fél adag pizza vacsorára pont elég lehet, ha teszünk mellé salátát is a megengedett zöldségekkel.

Ne feledkezzünk el a sportolásról

Természetesen a sportolást a 90 napos diéta alatt sem szabad abbahagyni, illetve aki nem sportolt soha, annak érdemes elkezdenie. Egyrészt ha valaki sportol, akkor sokkal több kalóriát éget el, ami segíthet a gyorsabb fogyásban. Másrészt pedig a sport hangulatjavító hatással is rendelkezik. Ne feledkezzünk el azonban arról, hogy ha sportolni kezdünk azt rendszeresen, hetente 3-4 alkalommal érdemes csinálni.

Élet a diéta után

Ha letelt a 90 nap, akkor vissza lehet térni a korábbi étrendhez. Egy dolgot kell betartani csupán. További 90 napig reggelire csak gyümölcs fogyasztható. Ezen kívül azonban nincs más teendő, nem szükséges továbbra is szétválasztani naponta az egyes ételcsoportokat. Csupán arra kell figyelni, hogy megfelelő legyen a kalória bevitel, és biztosak lehetünk abban, hogy nem térnek vissza a leadott kilók.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here